Kisgyerek

Háromnapos láz

Nem könnyű felismerni ezt a vírusfertőzést, pedig kétéves koráig szinte minden gyerek átesik rajta. A betegség magas lázzal kezdődik, egyéb tünet nem mutatkozik.
2007. November 11.

Három nap múlva a hason és a háton megjelenő piros kiütések árulják el: háromnapos lázról van szó (exanthema subitum). A 39-41 fokos láz három-öt napig tart, ekkor a legfontosabb teendő a lázmérés, a lázcsillapítás, a kellő folyadékbevitel.

A kisgyerek rendszerint élénk, nem érzi magát rosszul, nincs panasza. A láz hirtelen megszűnésével megjelennek a kanyaróhoz hasonló kiütések a törzsön, ritkábban a végtagokon és az arcon is. Másnapra eltűnnek, és ezzel vége is a betegségnek. A fertőzés leginkább a szülők nyálával terjed, ezért sem jó, ha lenyaljuk a kicsi cumiját.

A betegség kitörése előtti öt-tizenöt nap a lappangási idő. A kórokozók speciális herpeszvírusok.

A lázat mindenképp csillapítani kell

A lázcsillapítón kívül más gyógyszerre nincs szükség, mert a háromnapos láz ártalmatlan betegség. Az esetek 68 százalékában társul hozzá gyomornyálkahártya-gyulladás, köhögés, elvétve torokgyulladás, nyirokcsomó-duzzanat. Igen ritka szövődmény a máj- vagy agyhártyagyulladás, lázgörcs.

Forrás: Kismama magazin