Kisgyerek

Hat memória játék a gyerekekkel

Mutatunk néhány szórakoztató memória játékot, amit az ovis gyermekeddel tudtok játszani.
2024. Március 17.
(Kép forrása: Getty Images)

Az Empowered Parents szerint a memória játékok általában az úgynevezett munkamemóriát fejlesztik. A munkamemória az az agyban tárolt információ, amihez azonnal hozzáférhetünk – például a fejben azonnal megoldott matematikai feladatok, vagy az ismerős emberek neve, stb.

A munkamemóriához kötődő készségek hatással vannak a kognitív fejlődésre és a tanulási képességre, mind óvodásként, mind egész életünk során.

A klasszikus kártyajátékok

A jól ismert kártyás, lefordítós memória játékokból érdemes olyat választanod, ami megfogja a gyermeked képzelőerejét, illetve ami az érdeklődésének megfelelő. Ilyet készíthetsz akár magadtól is, kártyák nyomtatásával, vagy akár a gyermekeddel megrajzolhatjátok, festhetitek.

Mi van az asztalon?

Ehhez a játékhoz tegyél mindennapi tárgyakat, először például négyet az asztalra – olyan egyszerű dolgokat, mint egy fésű, egy kulcscsomó vagy éppen egy alma. Mutasd meg ezt a gyermekednek, majd takard le, és kérd meg, hogy nevezze meg, milyen tárgyakat látott. Ez fejleszti a vizuális memóriáját. A játékot játszhatjátok úgy is, hogy mindig elveszel egy-egy dolgot az asztalról, és megkérdezed, hogy mi hiányzik. A tárgyak számát növeld aszerint, hogy ne legyen túl nehéz, de egy kis kihívást okozzon.

Melyik pohár rejti?

Ehhez a játékhoz használjatok nem átlátszó poharakat vagy csészéket, papírpoharakat. Helyezz el három ilyen poharat egymás mellé, majd tegyél az egyik alá egy apró tárgyat úgy, hogy a gyermeked lássa. Ezután kezdd el csúsztatva mozgatni a csészéket úgy, hogy helyet cseréljenek néhányszor. Majd kérd meg a gyermekedet, hogy mutassa meg, melyik pohár alatt van a tárgy. Ha már ügyes a játékban, próbálkozhatsz több pohárral, vagy a poharak egy kicsit gyorsabb mozgatásával.

Dobolós memória játék

A gyermeked hallási készségeit is fejleszti ez a játék. Használjatok dobot vagy felfordított edényeket a játékban, amin egyikőtök kopogjon, doboljon egy egyszerű ütemet, a másik pedig ismételje vissza ezt. Felváltva találjátok ki a ritmust.

Elutaztam a Holdra, és vittem magammal…

Ezt a játékot többen érdemes játszani, például az autóban, utazás közben. Az első játékos kezdje azzal, hogy azt mondja, „Elutaztam a Holdra, és vittem magammal…”, majd tegyen hozzá egy dolgot, mit magával vitt. Ezután minden játékosnak a kezdősor után meg kell ismételnie sorrendben a dolgokat, amiket az előző játékosok „csomagoltak”, majd hozzátenni egy újabb tárgyat.

Egy mozgásos memóriajáték: a folyóban és a vízparton

Jelölj ki szalaggal egy területet a padlón, és az egyik oldala legyen a folyó, a másik a vízpart. A játék során nagyon egyszerű utasítást kell adni, hogy a folyó vagy a vízpart részre ugorjon a gyermeked, de neki éppen az ellenkező oldalra kell ugrania – illetve maradnia, ha ismételve mondod valamelyik utasítást. Egyszerűnek tűnik a játék, de megdolgoztatja a memóriát, hogy felidézze, melyik oldal  víz és a part, és hogy megfordítsa az utasítást, mielőtt reagál rá.