Kisgyerek

Így készíthetsz otthon szappant

Ha drágállod a boltit, vagy ajándékba adnád, otthon is nekiállhatunk a szappanfőzésnek.
2023. Október 16.
szappant főz otthon
Kép: Getty Images

Amikor újra keverjük

Olyan szappant kell keresnünk, ami már rossz állapotban van. Az újra keverés során ezeket az elhasznált rossz szappanokat felaprítjuk, és megolvasztjuk. Ezután megformázzuk, hagyjuk kihűlni és megszilárdulni, majd, ha szükséges, szeletekre vágjuk – írja a hellovidek.hu.

A lereszelt szappanokat felöntjük kevés vízzel és felolvasztjuk. Ha már összeolvadt és forr, kapcsoljuk ki a mikrót (mennyiségtől, mikrótól függően 20-40 másodperc elegendő). A masszát keverjük össze. Olvaszthatjuk gőz felett is, a szappanreszelékkel teli hőálló edényt tegyük forró víz fölé.

Olvasztás után adhatunk hozzá színezőanyagot, pár csepp illóolajat, növényi szirmokat, szárított narancsot, kókuszreszeléket, amit a fantáziánk diktál.  Ha többféle színű szappant szeretnénk, több részletben töltsük fel a színezett masszával a szappanformát, mindig várjuk meg, míg az előző réteg megdermed. Alaposan nyomkodjuk bele a masszát az öntőformába, majd simítsuk el, hogy a szappan ne legyen buborékos. Érdemes az öntőformából kiemelt szappanokat 1-2 napig szárítani csomagolás, felhasználás előtt.

Az újra felhasználás mellett létezik a hideg és a meleg eljárással készülő szappan is. Ezekhez lúg és olajok szükségesek. A lúg miatt legyünk nagyon óvatosak, gyerekkel inkább az újra leverések módszert válasszuk.

A hellovidek.hu a hideg eljárásról azt írja, hogy fontos, hogy megfelelő arányban mérjük ki a folyadékot, lúgot és olajokat. A folyadékhoz lassan kell hozzáönteni a lúgot majd a folyamatos hűtés mellett rázogatni kell az edényt, amíg az összes lúg fel nem oldódik. Utána hideg vízbe kell állítani, és néha megkavarni. Közben kimérjük az olajokat, és vízgőz fölött elkezdjük melegíteni. Amikor az olajok feloldódtak akkor a lúgoldatot hozzáöntjük az olajokhoz. Egy botmixer segítségével elkeverjük. Addig keverjük, amíg el nem kezd a massza egy kész puding állagára hasonlítani. Ekkor belekeverhetünk valamilyen színező, illetve illatanyagot, valamint tehetünk bele gyógynövényt is. Ezután formába öntjük és 48 óráig békén hagyjuk.

A meleg eljárásnál azzal érdemes kezdeni, hogy előmelegítjük a sütőt 70-80 fokra.

Elkészítjük a szappanmasszát úgy, mint a hideg eljárás során: lúg, olajok, botmixer. Amikor jó már az állaga, mehet az előmelegített sütőbe.

Fontos, hogy az edény magas falú legyen, mert előfordulhat, hogy a massza megemelkedik. Ezután 20-30 percenként kivesszük, és jól átkeverjük. 2-2,5 óra alatt eléri a megfelelő állagot, ekkor kivesszük, és tehetünk hozzá még extra olajokat, illóolajat, esetleg színezhetjük. Ezután rövidesen formába elegyengetjük, és megvárjuk, hogy kihűljön.