Kisgyerek

Ilyen veszélyekkel jár a szökőkútnál pancsolás

Nem túlzás, ha azt állítjuk, hogy az országot elborították a szökőkutak, a kánikulában pedig sokan gondolják úgy, hogy hűsítik magukat és gyerekeiket a hűvös vízben. Nem jó ötlet, nagyon csúnya betegségeket lehet összeszedni.
2017. Június 20.

Nagyon csúnya betegségeket lehet összeszedni ezeken a helyeken – mondta Rendek Mária gyermekorvos az mno.hu-nak. Bacilusok, gombák fertőzhetnek, arról nem is beszélve, hogy a szökőkutak vizét nem ellenőrzik mikrobiológusok.

„Elsősorban gennykeltő által okozott betegségek: furunkulusok, ótvar, gombásodás terjedhet ezeken a helyeken. Ezeknek a betegségeknek komoly szövődményeik is lehetnek. Ha például egy ótvart okozó bőrbetegség valahol elakad a szervezetben, a véráramba kerülve nagy bajt okozhat. Mindez attól függ, milyen az illető immunrendszere, és hogy mennyire virulens kórokozót szedett össze” – magyarázza a gyermekorvos.

Az Aqua-Filt – szökőkutak gyártásával foglalkozó cég- egyik szakembere azt mondta el az mno.hu-nak, hogy bár egy-egy szökőkút működése nagymértékben függ a gépészettől, egy dologban megegyezik az összes: tilos a területükre lépni. Ez általában fel is van tüntetve a köztéri szökőkutakon.

Mindezek mellett a csúszós kövek balesetveszélyesek, de akár nemi betegség is terjedhet, vagy az egyre gyakrabban emlegetett legionella baktérium.

„Leggyakrabban a baktériumokat tartalmazó aeroszol belégzését követően alakul ki a megbetegedés, ezért a fertőzési lánc szükséges eleme a vízterekből kiinduló mikrocseppek képződése. […] A legionellóziskockázat szempontjából kiemelt az 5 µm-nél kisebb méretű vízcseppek (aeroszolok) jelentősége, mivel ezek képesek legmélyebben lejutni a tüdőjáratokba” – áll az Országos Közegészségügyi Központ által tavaly kiadott útmutatóban.

Kockázati közegnek tekintendő valamennyi olyan épített vízrendszer, amelyben 20-50 Celsius-fok hőmérsékletű víz van, fennáll a pangó vízterek kialakulásának lehetősége, és vízpermet képződik.

Az aeroszolképződés a csobogók, spriccelők esetén jelentősnek nevezhető.

A 25 fok feletti víz kedvez a mikroorganizmusok elszaporodásának: galambok által terjesztett kriptokokkusz, sőt a szalmonella is elkapható.

Bármennyire is csábító, ne engedjük a gyerekeket a köztéri szökőkutakba pancsolni.

Kapcsolódó cikkeink:

Szabad-e a szökőkutakban fürdőzni?

Milyen medencébe menjek a gyerekkel?

Forrás: mno.hu/babaszoba.hu