Kisgyerek

Influenza és megfázás – 5 súlyos tévhit

Tényleg csak felnőtteknek érdemes oltatni? És valóban csak azok fertőzhetnek, akiknek már tüneteik vannak? Ismét megcáfolunk 5 tipikus tévhitet.
2018. Január 26.
Influenza és megfázás - 5 súlyos tévhit (Fotó: iStock)

1. mítosz – Az egyetlen módja, hogy ne kapjuk el a betegséget, ha távol maradunk az influenzás emberektől

Ezért nem igaz: Természetesen nagyobb az esélyünk, hogy ne fertőződjünk meg, ha nem érintkezünk beteg emberekkel, azonban ez sem ad 100%-os biztonságot. Azok is fertőzhetnek ugyanis, akiknek még egyáltalán nincsenek tüneteik, vagyis egyelőre csak lappang bennünk a betegség. Szakértők szerint a megelőzés leghatékonyabb módja, ha beadatjuk az influenza elleni védőoltást. A 6 hónaposnál idősebb babákat és gyerekeket, illetve saját magunkat is érdemes évente beoltatni. Szintén rendkívül fontos, hogy naponta többször alaposan mossunk kezet, és valóban igyekezzünk kerülni az érintkezést a láthatóan beteg emberekkel. Ha pedig mi betegszünk meg, tegyünk szívességet másoknak, és maradjunk otthon.

2. mítosz – Ha már egyszer elkaptuk az influenzát, védettek vagyunk

Ezért nem igaz: “Habár arra a konkrét influenza vírusra valóban immunisak lettünk, amit épp elkaptunk, egy idő után sajnos a vírusok mutálódnak, így egy másik fajtáját, egy egyszerű megfázásos vírust, vagy egy olyat, ami például tüdőgyulladást okozhat, még simán elkaphatunk” – mondja dr. Susan Coffin kezelőorvos és a Philadelphiai Gyermekkórház fertőzésmegelőzési osztályának vezetője. Ezért fontos tehát, hogy minden évben elmenjünk beadatni a védőoltást.

3. mítosz – Ha januárig nem kapjuk meg a védőoltást, utána már késő beadatni

Ezért nem igaz: “Valójában sosem késő beadatni, amíg fennáll a rizikója, hogy elkapjuk” – mondja dr. Coffin. Ameddig elérhető a védőoltás, addig érdemes kérni a háziorvosunktól. Gyakran az influenzaszezon februárban éri el a tetőpontját, de olyan is előfordul, hogy egészen májusig eltart. Igazából akkor késő beadatni, amikor már a legutolsó influenzavírus is felütötte a fejét és a járvány lecsengőben van. Azonban azt, hogy ez pontosan mikor következik be, senki sem tudja megjósolni.

4. mítosz – Nem szükséges minden évben beadatni a védőoltást

Ezért nem igaz: Az influenza vírusok évről-évre változnak, ami két dolgot jelent: 1.) életünk során többször is elkaphatjuk a vírust 2.) a tavalyi védőoltás nem valószínű, hogy védeni fog az idei vírusoktól. Ezért készítenek minden évben új oltóanyagot, mely az éppen aktuális időszak vírusaival szemben hatékony. Egy másik indok pedig, hogy kérjük a védőoltást, az az, hogy a vakcina általi védettség idővel fokozatosan gyengül, egy év alatt pedig akár teljesen el is évülhet – magyarázza dr. Coffin.

5. mítosz – Az influenza ellenes gyógyszerek segítenek enyhíteni a megfázás tüneteit is

Ezért nem igaz: Az influenza ellenes szerek kizárólag az influenza ellen használnak. Éppen ezért hatástalanok lesznek a sima megfázással vagy más influenza-szerű megbetegedésekkel szemben. Na és mi van akkor, ha van még egy kis vényköteles influenza elleni gyógyszerünk, amit odaadhatnánk a párunknak, aki látszólag influenzás? “Szépen kérek mindenkit, hogy ne tegye” – mondja dr. Coffin. “Sohasem jó ötlet megosztani másokkal a receptre felírt orvosságainkat, amellett, hogy nem valószínű, hogy használni fog.”

Kizárólag az orvos tudja megállapítani, hogy valóban influenzásak vagyunk-e (vagy influenzás-e a párunk), és ő fogja tudni eldönteni azt is, hogy melyik gyógyszer lesz számunkra a legmegfelelőbb – ha kell egyáltalán gyógyszert szednünk! Ne játsszunk orvost, és ne kísérletezzünk, főleg mások egészségével!

(Cikk forrása itt)

Kapcsolódó cikkeink influenza témában: