Kisgyerek

10 játék, ami fejleszti a kisgyereket

A gyerekek a legtöbbet a játék útján tudnak fejlődni. A következő elfoglaltságokkal segítheted gyermeked kognitív és nyelvi fejlődését.
2022. Szeptember 14.
kisgyerek épít

Tanítsd meg mérni! – Használjatok hétköznapi tárgyakat, például almákat a gyermek magasságának megmérésére, amikor lefekszik a földre, építőkockát a bútorok magasságának lemérésére, vagy könyveket a szélességükhöz. Mindig számolj hangosan. Hamarosan látni fogod, hogy a gyermeked magától is méricskél.

Címkézd fel a házat – Válassz ki egy-két dolgot, például a mosógépet, az ajtókat és a székeket, és ragassz rájuk címkét a neveikkel. A címkék legyenek azonos méretűek, a betűk pedig hasonlóak, lehetőleg nyomtatott nagy betűk. A címkézéssel a gyerekek láthatják, hogy mindennek vannak hasonló és közös szimbólumaik, amikkel leírhatók és azonosíthatók. Fel is olvashatod nekik a szavakat és a betűket. Havonta váltogasd, hogy mit címkézel fel a lakásban.

Rendszerezés – Tanítsd meg, hogyan kell rendszerezni, szervezni otthon úgy, hogy legyenek meghatározott helyek a játékoknak, ruháknak, edényeknek, cipőknek, stb.  Kérdezgesd arról, hogy bizonyos dolgok hova valók, kérd meg, hogy vigyen tárgyakat a helyükre, vagy tegyél nem odaillő holmikat egy-egy kategóriához, és kérd meg, hogy javítsa ki a hibát.

Kincsvadászat – A gyerekek igazi kis felfedezők, és számos dolgot megtanulhatnak a ”kincsvadászat” játékból. Rejts el dolgokat a lakásban, amelyeknek van valamilyen közös ismertetője, például, hogy mind lila színűek, és a gyermekednek ezeket kell megkeresnie. De akár vásárlás közben vagy séta közben is játszhattok hasonlót, például úgy, hogy rá kell mutatnia minden kör alakú tárgyra.

Texturált betűk – A kisgyerekek szenzoros, azaz érzékszervi úton tanulnak az őket körülvevő világról. Az ábécé vagy a számok megismeréséhez készíthetsz egy nagy táblát, amire sötétebb filccel felrajzolod a betűket és számjegyeket, majd texturált dolgokkal dekoráld ki ezeket, például babbal, zsenília dróttal, csiszolópapírral, vattagolyókkal, tésztákkal, stb. A betűk megérintésével megismerheti a gyermeked, hogy hogyan formálódik ezeknek az alakja.

Városismereti séta – Amikor sétálni mentek, segítsd megismerni a gyermekednek a várost és a különböző helyeket úgy, hogy rámutatsz a boltokra, intézményekre, látványosságokra, és megbeszélitek, hogy mik ezek, és mi történik az egyes helyeken. Otthon akár kártyákra le is rajzolhatjátok/ki is nyomtathatjátok a fontosabb épületeket, és a következő sétán ezek segítségével beazonosíthatjátok.

Énekeljetek – Az egyik legalapvetőbb játék, ami segíti a fejlődést, ha különböző dalocskákat énekeltek. Ezekből új szavakat tanulhat meg a gyermeked, vagy éppen a betűket, számokat, évszakokat, testrészeket, állatokat, stb. Énekeljetek út közben az autóban, fürdéskor, játék közben – amikor csak alkalmatok van rá.

Tanulás naptárral – Készíts egy nagyobb papíron alaprácsot egy naptárnak, és írd fel a hét napjait a tetejére. Minden hónapban ragasszátok fel egy nagyobb öntapadós papírral a hónap nevét, és készítsetek felragasztható számokat is 1-től 31-ig. Elsején keressétek ki, hogy milyen nap van, és tegyétek oda az adott számot. Hangosan mondd el a gyermekednek, hogy például „Ma van október 1-je, szombat”. Másnap jöhet a 2. napi cetli.

Ismerkedés a rokonsággal – Készíts faliújságot a családtagok fotóival, és írd fel mindenki nevét felragasztható cetlikre, illetve azt is, hogy milyen rokonságban állnak a gyermekeddel (pl. nagynéni, nagybácsi, unokatestvér, stb.), és helyezd el ezeket a képek alá. Amikor beszéltek a rokonokról, mutasd meg a képeket, és hivatkozz rájuk a nevük és a rokonsági kapcsolatuk alapján. Amikor már jobban megismerte őket a gyermeked, készíthettek egy családfát is.

Ismerkedés az időjárással – Kérd meg a gyermekedet, hogy azonos méretű kártyákra rajzoljon le különböző időjárásokat, esőt, havat, szelet, napsütést, stb., és kartonpapírból csináljatok egy ablakkeret formát, amin tudjátok cserélni ezeket a kártyákat (pl. tépőzárral, mágnessel, akasztóval, stb., és tegyétek egy fix helyre a lakásba. Minden nap kérd meg a gyermekedet, hogy cserélje le a kártyát az aktuális időjárás szerint, és a papírablak mellett vezethetitek egy füzetben azt, hogy a hónap napjain milyen időjárás volt, így nyomon tudjátok követni a változásokat is.

Felhasznált forrás: Parents

Nyitókép forrása: Getty Images

Forrás: Gyerekszoba.hu