Kisgyerek

Jelek, hogy a babádból kisgyerek lett

Nemrég még csak püréket evett, óvatosan próbál felállni, és még minden dologban rád támaszkodott. De most hirtelen egy kis totyogó, egyre többet beszélő, függetlenedő kis emberke vált belőle…
2023. Január 14.
anyuaka kisgyerekével játszik
Honnan tudod, hogy már nem baba többé? (Kép forrása: Getty Images)

De pontosan hogyan is történik ez az átalakulás? Íme, néhány jel, ami arra utal, hogy a kisbabádból már totyogós kisgyerek lett.

Betöltötte az 1 éves kort

Hivatalosan1-3 éves kor között beszélünk a kisgyermekkorról, így ha a gyermeked betöltötte az 1 éves kort, akkor egyes nézőpontok szerint a kisgyerekkorba lépett.

Már mozgásban van

A totyogós elnevezés arra utal, ahogy még óvatosan lépegetve, valóban topogva-totyogva járni tanul a kisgyerek. Az egyik legbiztosabb jele annak, hogy a baba a kisgyerekkorba lépett, hogy egyre ügyesebben jár, és a saját lábain fedezi fel a világot. Idővel pedig olyan mozgásformákat is kipróbál, mint az ugrás, a mászás, a guggolás, vagy éppen a labda dobálása.

Igencsak gyakran hallod azt, hogy „nem”

Amíg a baba boldogan felvette azt a ruhát, amit kiválasztottál neki, általában megette azt, amit ebédre kapott, és oda ment, ahova te vitted, ez kisgyerekkorban bizony megváltozhat… Az egyik legkedveltebb szó ebben az életszakaszban a „nem”. Ami teljesen normális, hiszen a kisgyerek ekkor kezdi felismerni, hogy saját preferenciái vannak, egyre inkább függetlenedik, és próbálja felfedezni a korlátait, határait. Persze amellett, hogy ez egy normális fejlődési szakasz, valóban tud bosszantó is lenni…

Gesztusokat használ

Integetés, tapsolás, rámutatás a tárgyakra – egyre több eszköz a kisgyerek kommunikációs tárházában. Lehet, hogy még szavakkal nem tudja elmondani, hogy szeretné azt a piros játékautót, amit az asztalra tettél, de megtanulja, hogy ha rámutat valamire, azzal is célba érhet ez az üzenet.

Nem szeretne segítséget

A függetlenedés tényleg azt jelenti kisgyerekkorban, hogy a kicsi ilyenkor szeretné magát elkülöníteni másoktól, felfedezni önmagát, a családban betöltött szerepét. Ő szeretné felvenni a cipőjét egyedül. Ő szeretné bevinni a szobába az uzsonnás tálkáját. Ő szeretne fogkrémet nyomni a fogkefére. Megpróbál egy sor dolgot egyedül, segítség nélkül. Ettől próbáld magad nem rosszul érezni, hiszen nem arról van szó, hogy nincs szüksége rád, csupán egy nagyon fontos fejlődési mérföldkőhöz érkezett, ami megalapozza azt, hogy megtanuljon gondoskodni magáról.

Barátai lesznek

A kisgyerekek még továbbra is inkább párhuzamosan játszanak egymás mellett, de lehetséges, hogy bizonyos játszótársakkal szívesebben töltenek időt, mint másokkal, ahogy a szociális készségeik egyre fejlődnek. Előfordulhat, hogy név szerint kérdez arról, hogy vajon éppen mit csinálhat Levi vagy Hanna a szomszédból.

Egyre több az ellenszegülés

Nem akar szundizni, fürdeni, vacsorázni… bármikor, amikor valamit csinálnia kellene, inkább leáll vitatkozni. Az, hogy a kisgyereknek nincsen túl sok beleszólása a dolgokba, szemben van a növekvő önállóságával. Annak érdekében, hogy egy kicsit több kontrollt érezzen, szinte bármi miatt képes vitatkozni.

Jobban alszik

1 éves korára a legtöbb kisgyereknek már nincs szüksége éjszakai etetésre, így egy hosszabb időintervallumot alhatnak át. A gyermekednek naponta egy-két szundira is szüksége van, és a teljes napi alvás ideje nagyjából 11-14 óra ebben a korban.

Egyre több szót ismer

A szókincs robbanásszerűen fejlődik kisgyerekkorban, és a második születésnapja előtt nagyjából már 50 szót fog ismerni a csemetéd, amit 3 éves korára 200-1000 szavas szókinccsé duzzaszt! Így a verbális kommunikáció is egyre jobban megy majd neki.

Kivirágzik a személyisége

Egyre inkább láthatod kinyílni a gyermeked személyiségét, hogy bolondozós vagy komolyabb, introvertált vagy extrovertált, sportos, művészibb típus, vagy éppen impulzív. A kisgyerek nem csupán megérti a helyét a világban, de arról is alakul az elképzelése, hogy milyen szerepet szeretne játszani benne.

Forrás: healthline.com