Kisgyerek

Jogellenes, ha nem szaktanár tartja az órát

Jogszerűtlen, ha a gyerek nem kapja meg a megfelelő oktatást. De mit tehetnek a szülők, ha nem szaktanár tanítja a tárgyat?
2023. Szeptember 09.
Tanár iskolában
Kép: Getty Images

A Pedagógusok Szakszervezének (PSZ) adatai szerint minden ötödik általános iskolában képesítés nélküli pedagógus tanít, és minden harmadik általános iskolában nem a szakjának megfelelő tantárgyat tanító pedagógus tartja az órát. Van olyan intézmény is, ahol nincsen felsőben magyar tanár, ezért alsós tanítók tanítanak a felsős osztályokban is, Sőt az is előfordul, hogy pedagógiai asszisztens tanít alsóban – írja az Eduline.

A portálnak Zeller Judit a TASZ jogi szakértője úgy fogalmazott, ha szakóraként tartanak nyilván egy órát, amit egy nem szakos tanár vagy egy képesítés nélküli oktató tart, az jogellenes. Csak azok tarthatnak szakos órákat, akiknek megvan a végzettségük.

„Jogszerűtlen, ha a gyerek nem kapja meg a megfelelő oktatást. De sajnos ez az egyik olyan terület, ahol nagyon nehéz bármit is számonkérni az államon. Ez azért is abszurd, mert az oktatásban való részvétel egy bizonyos életkorig kötelező. Magyarán szólva az állam kötelezi a szülőt, hogy iskolába járjon a gyerek, de nem biztosítja hozzá a megfelelő feltételeket” – mondta a jogi szakértő a lapnak.

Mit tehetnek a szülők, ha nem szaktanár tartja az órát?

Az első lépés nyilván az, ha jelzik a tankerület felé a problémát. Fordulhatnak az ombudsmanhoz is, és akár bíróságra is mehetnek, bár nem biztos, hogy ez megoldja a problémát. A jogi szakértő szerint felmerül a kérdés, hogy ha egy ilyen per végén pozitív döntés születik, akkor hogyan oldódna meg a probléma, mert tanárokat nem tud teremteni egyetlen bírósági ítélet sem.

A jogi utaknál fontosabb és sikeresebb lehet, ha a szülők összefognak és közösen jelzik a hiányosságokat. Ne nyugodjanak bele a helyzetbe, hogy a gyermekük nem kap megfelelő oktatást, forduljanak a tankerülethez, vagy a nyilvánossághoz.