Kamasz

Új tanév: lesz-e elég tanár, folytatódnak-e a sztrájkok?

A tavalyi tanév jelentős részben a diák- és tanártüntetésekről szólt. Vajon a következőben kitart a lendület?
2023. Szeptember 02.
demonstráció a Kossuth téren
Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

A tehetséges gyermekek taníttatása az egész nemzet érdeke, akkor tud egy nemzet gazdagodni minden szempontból, ha a gyermekek tehetsége minél inkább ki tud bontakozni” – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Budapesten, a 2023/24-es tanév indulása alkalmából tartott tanszer-adományozáson.

Persze a tehetség és a tanszer sem elég önmagában egy olyan oktatásrendszerhez, ami nemcsak hatékony, de amiben gyerek és tanító is jól érzi magát.
A hivatalos tanévnyitókkal egy napon a budapesti Kossuth téren demonstrációt (afféle alternatív tanévnyitót) tartottak az Egységes Diákfront, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Civil Bázis szervezésében. A tanévet Simkó Edit tanárnő nyitotta meg, diákja jelentett neki: 16 ezer tanár hiányzik a közoktatásból.
Szilágyi Kitty pedagógus azt mondta: nincs több idejük, azonnali rendszerszintű változásra van szükség, mert „az iskolák falai most rohadnak szét”.

A tavalyi évünket teljesen átírták a hasonló demonstrációk és tanársztrájkok. Kérdés, hogy az új tanévben ezek folytatódnak-e, ahogy azt nyár elején ígérték a szervezetek. Alacsony keresetek, túlterheltség, a szakmai szabadság hiánya: ezek a legjellemzőbb panaszok. Július elején az Országgyűlés megszavazta az úgynevezett státusztörvényt, amely a pedagógusok pályáját, lehetőségeit szabályozza. Több ezren jelezték, hogy ha a törvényt elfogadják, fel fognak mondani, de nem tudható, hogy végül hányan döntöttek így, vagyis lesz-e elég tanár az intézményekben. Erről többet szeptember végéig tudhatunk meg, addig a tanítóknak, tanároknak nyilatkozniuk kell az új szerződésükről.

Valójában bizonyos szakokon már enélkül is nagy volt a hiány, sok volt a pályaelhagyó, illetve kevesen jelentkeztek a pedagógus szakokra. A tapasztalatok szerint legnehezebben a matek-, fizika- kémia és nyelvtanárokat sikerül pótolni.

Rétvári Bence államtitkár úgy nyilatkozott, hogy a tanárok létszámában „nem történt rendkívüli változás”, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette: nincs tanárhiány, inkább a gyerekek száma csökkent. Ennek ellentmond Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezete elnökének nyilatkozata, szerinte csaknem 16 ezer pedagógus hiányzik a rendszerből, és a hiányt csak az fedi el, hogy nyugdíjasok és képesítés nélküliek visznek sok órát.

Szeptember 15-ére a tiltakozók „demokrácia napi” tüntetést jelentettek be a Kossuth térre, de a hírek szerint országjárás, és akár hídfoglalások is várhatók az általános elégedetlenség miatt.