Kisgyerek

Készítsük fel házi kedvencünket a baba érkezésére!

Ha idáig azt hittük, hogy kisbabánk megszületésével csak a saját életünk vesz száznyolcvan fokos fordulatot, próbáljuk elképzelni, mit fog átélni kutyánk és cicánk.
2014. Szeptember 25.

Amíg haza nem hozzuk kisbabánkat, kedvencünk élete általában idilli módon zajlik. Pontos időközönként kap fogára való ennivalót, játszunk és sétálunk vele és mindig figyelmünk középpontjában sütkérezik. Ám, ha megszületik a baba, minden megváltozik. Az új jövevény szükségletei lesznek az első helyen, lehet, hogy elfelejtjük időben megetetni kutyánkat vagy nincs erőnk játszani és sétálni vele. Kedvenceink elveszítik kitüntetett figyelmünket, és lehet, hogy hirtelen házon kívül találják magukat. Minden biztonságos és ismert dolog megváltozik számukra.

Vannak olyan cicák és kutyák , akik jól viselik a változásokat és hamar alkalmazkodnak. Izgalommal tölti el őket a baba körül kialakult sürgés-forgás, ha néhányszor elmarad a séta, megelégednek a madarak kergetésével vagy azzal az idővel, amíg levisszük őket pisilni. Ezek az állatok örömmel fogadják a kisbabát.

Más házi kedvencek nem ennyire együttműködőek. Amit tehetünk, hogy a család biztonsága és kedvencünk jólléte miatt megpróbáljuk felkészíteni őt a közelgő változásra a baba megszületése előtt.

Fogalmunk sincs arról, négylábú társunk hogyan fog reagálni az új családtagra, ezért készítsünk akciótervet. A legjobb, ha hónapokkal a kicsi érkezése előtt, lassan haladva kezdjük el a felkészítést.

1. Tegyük egyértelművé a családi hierarchiát

A kutyák és macskák ösztönösen keresik a helyüket falkájukban, amit családunk tagjai alkotnak. Tudniuk kell, hol helyezkednek el a hierarchiában, ki az „alfahím”, aki a falkát vezeti. A család „vezetője” nem feltétlenül az a személy, akivel a legtöbb időt töltik vagy aki a legmagasabb. Nekik az a fontos, ki megy ki először az ajtón, ki eszik először, kinek a szava döntő a „falkán” belül. A legfontosabb, hogy kedvencünk megértse, ő a családi „sorrend” végén áll.

2. Gondoljuk át a problémás helyszíneket

Gyorsan alkalmazkodunk kutyánk, cicánk igényeihez, szokásaihoz, így ha babát várunk, meglepően sok dolgot kell átgondolnunk. Például hol alszik majd a baba és hol a kis kedvencünk? Marad-e az etetőtál a helyén, melyik bútort használhatja majd az állat és melyiket nem szeretnénk összeszőrözni? Összességében mennyit tudunk majd vele foglalkozni, hozzáérhet-e a kicsi az állathoz, ha igen, mikortól? Felugrálhat-e kutyusunk, ahogy eddig?

3. Képezzük kutyánkat

Ha eddig nem láttuk szükségét annak, hogy kutyánkat oktassuk, most eljött az ideje az alapparancsok elsajátíttatásának. Az “ülj, maradj, dobd el, gyere” vezényszavak megtanítása nagyon fontos ahhoz, hogy ebünk elkezdjen ránk figyelni és megértse, hogy minden helyzetben mi irányítunk.

4. Fokozatosan váltsuk valóra az akciótervet

Ne kezdjünk mindent egyszerre átalakítani kedvencünk körül. Ez legalább olyan helytelen döntés, mint ha a baba hazaérkezésekor kezdünk kapkodni. A fokozatosság nagyon fontos a jó eredmény eléréséhez.

5. Legyünk szigorúak

Ha kijelöltük az új határokat, felállítottunk új szabályokat, nagyon fontos, hogy következetesen és szigorúan be is tartsuk és tartassuk azokat. Ha például cicánk kinézi magának az új gyermekkocsit és belemászik, nyugodtan fújjunk rá egy pici vizet egy kiürült és kimosott üvegtisztító flakonból. Ezt tegyük meg minden egyes alkalommal. A cicák nem szeretik a vizet magukon érezni és néhány alkalom után megérti, hogy számára tilos belemászni a kocsiba.

Ha megérkezik a baba, szagokon keresztül segíthetünk állatainknak ismerkedni az új jövevénnyel. Hagyjunk a kicsiről levetett ruhát vagy egy használt pelenkát olyan helyen, ahol házi kedvencünk felfedezheti az új szagokat.

Ideális esetben a szülés előtt két hónappal már elvégeztük az előkészületeket, az új szabályok szerint, következetesen működtetjük házi kedvencünk életét. Ha későn kezdtünk el foglalkozni velük, akkor is próbáljuk meg felkészíteni őket, ami így naponta több időt vesz majd igénybe.

6. Szoktassuk kedvencünket gyerekekhez, idegenekhez

A baba megérkezése után sokan jönnek hozzánk vendégségbe, így kutyánkat hozzá kell szoktatnunk az idegenekhez. Vérmérsékletétől függően kell vele foglalkoznunk. Ha bárki kenyérre keni egy szempillantás alatt, könnyű dolgunk lesz, de ha vérbeli házőrző, akkor tréningeznünk kell. Vigyük el nagyobb társaságba, hívjunk meg számára ismeretlen embereket.

Ha ez nehéz feladat kutyusunk számára, adjunk jutalomfalatkát vendégeink kezébe érkezésükkor és kérjük meg őket, hogy pár percet foglalkozzanak majd a kutyával és jutalmazzák meg, ha megcsinál valamit, például leül. Az ijedős cicákat jutalmazhatjuk akkor, ha a vendégek közelébe merészkednek és nem ellenségesek velük.A legfontosabb, hogy kérjünk segítséget, ha szükséges.

Ha problémáink vannak kedvencünk engedelmességével, vagy ő dönti el, mit hall meg parancsainkból és mit nem, kérjük képzett tréner segítségét.