Kisgyerek

Ki marad otthon a gyerekkel, ha beteg?

A válasz egyszerű: a szülő. Vagy mégsem ilyen egyszerű, ha megbetegszik a gyerekünk?
2017. Március 18.

Ki marad otthon a gyerekkel, ha beteg?

Főleg a közösségbe kerüléskor – kinek bölcsőde, kinek óvoda – okoz fejtörést a szülőknek, hogy ki maradjon otthon a sokat betegeskedő gyerekkel, hiszen minél kisebb a gyerek, annál valószínűbb, hogy havi rendszerességgel megbetegszik.

A vg.hu járt utána a témának, nekik mondta Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke (Cikkünk készültekor Póta György volt az egyesület elnöke. Jelenleg a HGYE elnöke Havasi Katalin. – a szerk.): Igaz, hogy amíg a gyermek három év alatti, addig a szülők akár 84 napot is igénybe vehetnek, hogy otthon ápolhassák a kis beteget, de hatéves kor felett már csak 14 nap, 12 éves kor felett pedig egyetlen nap sem jár, és ez súlyos probléma. Hozzátette: jó lenne, ha a beteg gyermekkel 14 éves koráig otthon maradhatna a szülő, hiszen ennyi idős kora előtt jogilag is csak korlátozottan cselekvőképes.

Jól ismert az a helyzet, amikor a szülő a munkahelyi megtorlástól tartva betegen viszi be a gyereket az óvodába, iskolába, ezzel veszélyeztetve a saját és mások gyermekét is. Nem ritka, hogy lázas gyereket hoznak be reggel hozzánk – mondta a vg.hu-nak az egyik vidéki óvoda vezetője.

A gyermekápolási táppénz folyósításának időtartama nemcsak a beteg gyermek életkorától függ, hanem attól is, hogy a szülő egyedülálló-e vagy sem – tájékoztatta a lapot az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság. A 6-12 éveseknél gyermek ápolására egyedülálló szülőknek 28 naptári nap gyermekápolási táppénz jár évente. Ezt azonban nem naptári napra, hanem a gyerek születésnapjától születésnapjáig terjedő időszakra kell érteni.

– Ha a gyermek elmúlt 12 éves, de beteg, és a szülő szeretne otthon maradni vele, abban az esetben van lehetőség táppénzt kérni méltányossági alapon – mondta az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság munkatársa a vg.hu-nak, de Póta György szerint ezzel a lehetőséggel nagyon kevesen élnek. Azt tapasztalta, hogy eddig csak olyan esetben kérte ezt a szülő, amikor például lábtörés miatt tartósan otthon kellett ápolni a gyermeket.

De mi van abban az esetben, amikor a gyerek elmúlt 12 éves? Otthon hagyható-e egyedül egy kiskamasz betegen? Elvileg 12 év fölött nem jár egyetlen nap sem jár a szülőnek, de vajon mennyire felelős magatartás például egy nagyon lázas gyereket egyedül hagyni otthon?

A jogszabályok nem határozzák meg, hány éves kortól hagyható egyedül otthon a gyermek – tájékoztatta a lapot a Budapest Főváros Kormányhivatala. Ennek eldöntése a szülő felelőssége, aki a gyermek egészségi állapotának, illetve érettségének függvényében hozza meg az ezzel kapcsolatos döntését, és viseli a felelősséget a gyermek nagykorúságáig, azaz 18 éves koráig.

Ha a szülő, tévesen, úgy ítéli meg, hogy a gyermekét már otthon hagyhatja egyedül, de véletlenül valamilyen baleset történik, akkor a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény szerint felmerül a veszélyeztetettség gyanúja. Ez olyan – a gyermek vagy más személy által tanúsított – magatartás, mulasztás vagy körülmény következtében kialakult állapot, amely a gyermek testi, értelmi, érzelmi vagy erkölcsi fejlődését gátolja vagy akadályozza. Ez mindig mérlegelés kérdése, az eset körülményeitől függ – mondta a szakember.

Más tényező lehet veszélyeztető egy-két éves korban, mint egy tizenéves gyermeknél. Életveszélyes is lehet már fél órára is egyedül hagyni egy olyan kicsit, aki nem tud segítséget kérni vagy nem tudja elhagyni baj esetén a lakást – mondta a vg.hu-nak a gyámhivatal.

Mi történik akkor, ha egy kiskamasz egyedül van otthon? Ha a gyermeknél van otthon lakáskulcs, élelem vagy pénz, esetleges veszélyhelyzetben segítséget tud hívni, és iskola után néhány óra hosszat egyedül van otthon, általában nem tekinthetők veszélyeztető körülménynek. Ha azonban a szülő, akár tevőleges magatartásával, akár annak elmulasztásával veszélyezteti a gyermeket, vagy a gyermek önmagát veszélyezteti, a gyámhivatal a veszélyeztetettség mértékétől függően különböző intézkedéseket tehet.

Veszélyeztetettség esetén bármely szerv vagy személy jelzéssel fordulhat a gyámhivatalhoz, amit nem lehet érdemi vizsgálat nélkül elutasítani, pláne, ha az abban foglaltak alapján nagy valószínűséggel fennáll a gyermek veszélyeztetettsége. Ilyen esetekben hivatalból indul eljárás.

A táppénz összege legalább 730 nap folyamatos biztosításban töltött idő esetén a táppénz alapjának a 60 százaléka, 730 napnál kevesebb biztosításban töltött idő esetén és fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás időtartama alatt a táppénz alapjának 50 százaléka.

A táppénz egy napra járó összege nem haladhatja meg a jogosultság kezdőnapján érvényes minimálbér kétszeresének harmincadrészét.

A táppénzfolyósítás időtartama szolgálati időnek minősül, függetlenül attól, hogy a táppénz összege után nyugdíjjárulék-fizetési kötelezettség nem áll fenn.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: vg.hu/babaszoba.hu