Kisgyerek

Kincsvadászat játékötletek a gyerekeknek

Szabadtéri játéknak remek ötlet a kincsvadászat, de rossz idő esetén a lakásban játszható változatai is vannak, és persze az autóutat is egyszerűbbé tudja tenni egy ilyen elfoglaltság. Ehhez mutatunk néhány tippet.
2024. Július 08.
(Kép forrása: Getty Images)

(Kép forrása: Getty Images)

A kincskeresős játékoknál egy rajzolt vagy írott lista alapján kell különböző dolgokat megtalálnia a gyerekeknek, például a kertben, egy séta vagy egy kirándulás során, vagy amikor éppen úton vagytok. A megtalálandó dolgok a gyerekek életkorának megfelelően lehetnek egyszerűen felsorolva, vagy akár úgy is, hogy azt is meg kell fejteni, vajon mit kell felkutatni. Lehet ezeket a listán kipipálással jelölni, de akár készülhet olyan játék is, ahol össze kell gyűjteni dolgokat, vagy lefényképezni a felsoroltakat. Amellett, hogy szórakoztató, ez a játék fejleszti a megfigyelési készségeket, a problémamegoldást, és ha többen együtt keresgélnek, a kommunikációt és a csapatmunkát is

Mutatunk néhány ötletet ehhez a játékhoz.

Egyszerű kincsvadászat

A legegyszerűbb kincsvadászatos játékban adj meg olyan dolgokat, amire több jó megoldást is találhatnak a gyerekek. Ilyen lehet, hogy keressenek valami barnát, valami törékenyet, valami érdes felszínűt, valamit, ami repül, valami olyat, ami átlátszó, és hasonlók. Ezek a kicsiket színekről, textúrákról, egyszerű tudományos fogalmakról tanítják. Bármilyen szabadtéri sétára vagy kirándulásra indultok, az ilyen tágabban értelmezhető kategóriákhoz biztosan találtok megfelelő dolgokat.

Fényképezős kincsvadászat

Ha a kicsit gyerekek szeretnek fényképezni, akkor készíts nekik olyan kincsvadászatot, ahol fotókkal gyűjthetik a találatokat, és ehhez add kölcsön a telefonodat, amikor találtak egy megoldást. Ez jó ötlet lehet például a nyaralásra is. Ebben a változatban lehetnek különféle tárgyak, például látnivalók, mint mondjuk egy szobor, egy templom, egy festmény, úti dolgok, mint például egy zöld autó, egy buszmegálló, egy bőrönd, strandon látható dolgok, mint az úszógumi, egy felfújható állat, homokvár, fagyi, strandpapucs, de lehetnek olyan művészi képek is közte, mint egy szép felhő, egy különleges kilátás, egy színes virág. Ha utazás alatt játszanak a gyerekek, akkor az egész út alatt készülhetnek képek, amiket aztán közösen átnézhettek, és akár egy albumot is csinálhattok belőle együtt.

Néhány tematikus ötlet a játékhoz

Szenzoros – érzékszervi – kincsvadászat a benti játékhoz. Ha a kisebb gyermekednek készülsz egy játékkal egy benti napon, adj meg olyan dolgokat, amik igénybe veszik a különböző érzékszerveit. Így például keressen valamit, ami sárga, ami többszínű, ami nagy, ami világít, valamit, ami érdes, ami puha, ami elfér a kezében, valamit, ami édes, ami folyékony, valamit, ami zenél, ami hangos, ami sípol, valamit, aminek jó illata van, és aminek nem jó – a lista teljesen rugalmas ebben az esetben is.

Bogaras-növényes kincsvadászat. A kerti játékhoz jó tematika lehet a bogarak és a növények, a kisebb gyerekek pedig kaphatják a keresendők listáját úgy, ha felrajzolod ezeket, vagy kinyomtatod. Ha csak körvonala van a bogárnak, a pillangónak, a méhecskének, a csigának, a hangyának, a virágnak, a levélnek és hasonlóknak, akkor amit megtalált, azt jelölheti úgy is, hogy kiszínezi.

Számos kincsvadászat. Ebben a játékban csak a számokat kell megadnod egytől tízig, és hagyj egy-egy rubrikát mindegyiknek. A gyerekeknek bele kell rajzolniuk olyan dolgokat, amikből egyet látnak a házban vagy a ház körül, amik párban vannak, amik hármasával, és így tovább.

Színes és/vagy formás kincsvadászat. A kicsinek készíthetsz a színtanuláshoz egy hasonló játékot. Filcekkel vagy zsírkrétákkal színezz különböző nagyobb foltokat egy rajzlapra egy-egy színnel, és a kinti sétátok során ezekhez kell gyűjtenie a gyermekednek megfelelő színű dolgokat. Például szürke kavicsot, zöld levelet, barna gallyat, rózsaszín szirmot, és hasonlók. Szintén hasonló, amikor csak formákat adsz meg, és olyan alakú dolgokat kell találnia, amit a papíron lát. Sőt, akár a házban és a ház körül kereshetsz előzőleg olyan dolgokat, amiknek megfelelően egyszerre színeket és formákat is meg tudsz adni, így például hogy keressen fehér kör alakú dolgot, piros négyzeteset, fekete téglalapot, kék háromszögest és hasonlók.

Kincsvadászat az erdei kirándulásra. A nagyobb gyerekekkel az erdei kirándulás során is játszhatsz olyan kincsvadászatot, ami az érzékszerveiket is bevonja, és segít, hogy jól meg tudják figyelni a körülöttük lévő természetet. Adj meg olyan feladatokat, mint hogy hallgassanak meg egy éneklő madarat, keressenek különböző alakú felhőket, figyeljenek meg színes bogarakat, másszanak fel egy emelkedős részen, gyűjtsenek túrabotot, szagoljanak meg virágokat, utánozzanak különböző állatokat a járásukkal, hangjukkal, és hasonlók. Természetesen csak olyan dolgokat adj meg, amit az életkoruknak megfelelően biztonságosan meg tudnak tenni, és persze felügyeld is őket.

(Források: parents.com, goodhousekeeping.com)