„Francia társainkkal ellentétben az amerikai szülők fáradtak, kialvatlanok, pénzszűkében vannak, és kis diktátoraik szeszélyei szerint működnek. Bármit megtennénk, hogy szünetet tartsunk” – írja a HuffPost újságírója. Persze sok mindenben kedvezőbb helyzetben van egy európai szülő, mint amerikai társa, gondoljunk rögtön a szülés utáni fizetett szabadságra. De úgy tűnik, nem lehet csak a szociális ellátásra fogni a két nemzet gyakorlatát a gyerekneveléssel kapcsolatban.
A HuffPost olvasóit például lenyűgözte egy, a lapban nemrégiben megjelent írás, amelyben egy Franciaországban élő amerikai anya leírja a legnagyobb kulturális sokkját: a fia iskolai ebédjét. Erica Jackson Curran a cikkben felidézi, hogy az iskolában négyfogásos menüt esznek a gyerekek, ami tartalmaz előételt, főételt, sajtot és desszertet. Ezzel szemben Virginiában, ahonnan a cikk szerzője származik az iskolában hot dog, pizza vagy csirkefalatkákat adnak ebéd gyanánt. Mindezt műanyag evőeszközökkel és műanyag tányéron. Nem úgy a franciák, Bordeaux-ban, ahol fia iskolába jár, ilyen egy menza: „egy hangulatos, sárga terem, az asztalokon valódi tányérok és valódi evőeszközök, minden asztalon egy kancsó víz áll, amelyet a diákok a saját poharukba töltenek, és maguk töltik újra.” A menü pedig ilyesmikből áll: lencsesaláta, vajban sült lazac, sajt, bio gyümölcssaláta desszertként.
Curran azt is írja, hogy az ebédidő a franciáknak egy másfajta, de igen fontos tanulás ideje is. „Az ebéd nagyon is része a diákok oktatásának: megtanulják a helyes táplálkozást, a kiegyensúlyozott étkezést és az új dolgok kipróbálásának értékét. Gyakorolják a szocializálódást, az önállóságot és a fenntarthatóságot, miközben jólesik nekik egy jól megérdemelt pihenés a dolgos nap közepén. Talán ez a részletekre való odafigyelés teszi a francia étkezést élvezetesebbé. A végeredmény ugyanaz – a gyerekek megeszik az ebédet -, de a folyamat kevésbé sietős és kellemesebb.”
Nemrég az Instagramon a szintén amerikai wearemorethanmoms posztolt egy videót a franciaországi gyereknevelésről. A posztoló a HuffPostnak elmondta, hogy két hónapos franciaországi tartózkodása alatt, az alábbi különbségeket fedezte fel. „Párizsban nap mint nap azt láttuk, hogy a gyerekek csendben, képernyő nélkül ülnek, miközben a szüleik étkeztek. A gyerekek önállóan játszottak, miközben a szüleik a parkban szocializálódtak, vagy egy kávézóban a számítógépükön dolgoztak.”
Ahogy a videóban is megjegyzi, a francia szülők a gyerekeikkel végzik a mindennapi teendőiket anélkül, hogy aggódnának amiatt, hogy a gyerekeket hogyan fogják szórakoztatni, miközben elintézik a dolgaikat vagy beugranak egy kávézóba. A francia szülők talán úgy gondolják, hogy ez is fontos készségekre tanítja a gyerekeket.
A másik, amit Annabel észrevett, hogy kis amerikai társaikkal ellentétben a francia gyerekek nem töltik az egész napot azzal, hogy gyümölcspürés tasakokat szürcsölnek, és nem csipszet vagy puffancsokat nassolnak. A francia gyerekek boldogan fogyasztják el a napi három étkezést, plusz délután egy uzsonnát. „A gyerekek kiegyensúlyozott, tápláló ételeket esznek.”
Végül a videó megjegyzi, hogy a francia szülők kevésbé ítélkeznek a többi szülő döntéseivel kapcsolatban, például, hogy mikor térnek vissza a munkába, vagy hogyan etetik a babájukat. „Sok francia anyukával beszélgettem arról a társadalmi nyomásról, amit a szoptatás, a munkába való visszatérés, az énidő, a kikapcsolódás kapcsán mi érzünk. Elmondták nekem, hogy ők nem éreznek nyomást, hogy egy bizonyos módon neveljék a gyerekeiket” – mondta Annabel.
„Csak azt teszik, amit helyesnek éreztek a maguk és a családjuk számára. Az ítélkezés/összehasonlítás egyáltalán nem jellemző, ilyesmivel nem foglalkoznak.”