Kisgyerek

Megváltozhat a csecsemők szemszíne?

Szemünk színét az öröklés határozza meg, és elég jól kitalálható, hogy milyen színek biztosan nem jöhetnek számításba a gyerekünknél és melyek a legvalószínűbb variációk. Mégis hatalmas izgalom övezi, milyen lesz a kisbabánk szemszíne.
2024. Március 12.
kék szemű baba
Kép: Getty Images

A kire hasonlít leginkább kérdés mellett az egyik legizgalmasabb dolog, ami lázban tartja a családot: milyen színű lesz a baba szeme. A születés után azonban még változhat, méghozzá elég sokáig, a babák szemszíne.

Az íriszben található melanin pigment határozza meg, hogy milyen a szemünk színe. A leggyakoribb szemszín a barna, tekinthetjük úgy, hogy a melanin változásával lesz a szemünk kék, zöld vagy más kombinációk. A szemszín örökléstan meglehetősen bonyolult, és nem csak az játszik szerepet benne, hogy milyen színű a szülők szeme – de még ebben az esetben sem biztos száz százalékosan szinte semmi -, hanem az is, hogy a szülők milyen színnek a hordozói.

A kisbabák döntő hányada kékesszürke vagy kék szemmel születik, persze nem mindenki, de a többség igen. Ettől még nem vehetünk mérget rá, hogy így is marad. A szem végleges színe valamikor 6 és 12 hónapos kor között alakul ki, egyéves kor után már ritkán változik meg a gyerek szemszíne.