Baba

Ilyen gyakoriak az egyes szemszínek

A világon az emberek túlnyomó többségének barna szeme van. A második leggyakoribb szín a kék. Változhat-e a szem színe?
2020. December 01.
A legyakoribb szemszín a barna (fotó: Getty Images)

A barna és kék után a szem színe lehet még zöld, szürke, borostyán színű, sőt akár piros is. Vannak, akiknek nem egyforma színűek a szemei.

Barna szem

Becslések szerint a világ népességének 70-79 százalékának barna a szeme, így ez a világon a leggyakoribb szemszín. Az Amerikai Szemészeti Akadémia (AAO) szerint, a Földön mindenkinek barna szeme volt körülbelül 10 000 évvel ezelőtt. Az Egyesült Államokban élők kb. felének, az afrikai és ázsiai emberek döntő többségének ilyen a szemszíne.

A barna szemű embereknél ritkábban alakul ki szemdaganat, makula degeneráció és diabéteszes szemideghártya-bántalom, mint azoknál, akiknek a szemük világos. A barna szemű embereket azonban időskorban jobban veszélyezteti a szürkehályog.

Kék szem

A kék világviszonylatban a második leggyakoribb szemszín – becslések szerint az emberek 8-10%-ának kék a szeme. Az Egyesült Államokban ez az arány magasabb, körülbelül 27%.

A tudósok úgy vélik, hogy minden kék szemű embert egy közös ősre lehet visszavezetni. Valószínűleg genetikai mutáció következtében csökkent az írisz melanin mennyisége. A kék szeműek többsége európai származású.

Mogyorószínű szem

A világ népességének körülbelül 5 százalékának mogyorószínű a szeme: a zöld, a narancs és az arany keveréke. Az Egyesült Államokban az arány magasabb, 18 százalék. Gyakoribb ez a szemszín Észak-Afrikában, a Közel-Keleten, Brazíliában, valamint a spanyol gyökerekkel rendelkezőknél.

Borostyánsárga szem

Azokat nevezzük borostyánsárga szeműnek, akiknél a melanin valamivel több, mint a mogyorószínűeknél, de kevesebb, mint a barna szeműeknél. A világ népességének 5 százaléka borostyánsárga szemszínű.

Az ázsiai, spanyol, dél-amerikai és dél-afrikai származású embereknek nagy valószínűséggel borostyánszínű a szeme.

Zöld szem

A világ népességének kb. 2 százaléka zöld szemszínű, azaz nagyon ritkának számít. Vannak azonban olyan részei a világnak, ahol gyakori a zöld szem: Írországban és Skóciában például. Az Egyesült Államokban, ahol sok ember Írországból és Skóciából származik, az emberek mintegy 9 százalékának ilyen színű szeme van.

Szürke szem

A világ népességének közel 3 százaléka szürke szemű. Ilyenkor az íriszben alig vagy egyáltalán nincs melanin, és a szem sztrómának nevezett részében több kollagén található.

Piros vagy ibolya szem

Az albinizmussal élő embereknél általában alig vagy egyáltalán nincs melanin az íriszben. A pigment hiánya vörös vagy ibolyaszínű szemeket eredményez. Mivel a szem pigmentációja fontos a látás szempontjából, az albínó embereknek gyakran vannak látási problémáik.

Szemészeti értelemben vett albinizmusban szenvedők látása nagyon homályos vagy rossz mélységérzékelésű lehet. Gyors, akaratlan szemmozgásokat tapasztalhatnak, nagyobb a fényérzékenységük, azt is tapasztalhatják, hogy a szemük két különböző irányba néz.

Heterokrómia

A heterokrómia azt jelenti, hogy nem azonos színűek a szemek. Ez a népesség 1 százalékát jellemzi. Lehetséges, hogy a két szem színe teljesen eltér egymástól, de az is lehet, hogy az írisz egyik része tér el a másiktól.

A részleges heterokrómiában az írisznek két különböző színű gyűrűje van, míg a teljes heterokrómiánál az egyik írisz más színű, mint a másik.

Vannak, akik így születnek, míg mások valamilyen szemsérülés következtében lesznek heterokrómiások.

Változhat-e a szem színe?

A kék szemmel született csecsemőknél előfordul, hogy változik a szem színe, ha igen, akkor ez általában egyéves korig bekövetkezik.

Egészségügyi problémák is okozhatnak szemszínváltozást:

  • szemsérülés
  • cukorbetegség
  • a szem belsejének gyulladása
  • Fuchs heterokróm ciklitise
  • zöld hályog (glaukóma)
  • Horner-szindróma
  • melanózis
  • írisz tumor
  • Posner-Schlossman-szindróma
  • Chediak-Higashi szindróma

Ha azt tapasztaljuk, hogy az egyik vagy mindkét szemünk színe megváltozott, akkor forduljunk orvoshoz.

(via medicalnewstoday.com)