Baba

Ha ilyen a gyereked szem- és hajszíne, akkor a legritkább kombinációhoz tartozik

A haj- és szemszínek közül is a sötét árnyalatok a leggyakoribbak, az emberek 90 százalékának barna vagy fekete haja van. De melyik a legritkább haj- és szemszín kombináció?
2023. November 07.
Vörös hajú, kék szemű baba
Kép: Getty Images

Világszerte az emberek több mint 90 százalékának barna vagy fekete haja van. Ezt követi a szőke hajszín, a vörös pedig mindössze a népesség 1-2 százalékánál fordul elő. A vörös haj a nők körében gyakoribb, mint a férfiaknál. Lássuk a szemszínt: becslések szerint a népesség mindössze 17 százalékának van kék szeme – írja a Healthline. Hozzáteszik, hogy nagyobb arányban fordul elő férfiaknál, mint nőknél. A legritkább kombináció éppen ez: vörös haj és kék szem. Ami a vörös haj és a kék szem kombinációját illeti, kevés kutatás vizsgálta, hogy melyik nemnél alakul ki nagyobb valószínűséggel ez a szokatlan, jellegzetes kombó.

Kiknek lehet vörös hajú gyereke?

A géneket két csoportra osztjuk: vannak domináns és recesszív gének. Bár a hajszínt több gén is befolyásolja, általában a domináns gének győznek a recesszív gének felett. Például a barna haj és a barna szem egyaránt domináns, ezért alkotják a haj-szem kombinációk olyan nagy százalékát.

A szülők recesszív gének hordozói is lehetnek, amelyeket aztán továbbadhatnak a gyerekeiknek. Például két barna hajú, barna szemű szülőnek lehet szőke hajú, kék szemű gyermeke. Ha mindkét szülőnek vörös a haja, a gyerekük majdnem 100 százalék, hogy vörös hajú lesz. Ha az egyik szülő vörös hajú, a másik pedig nem, akkor körülbelül 50 százalék az esélye, hogy a gyereküknek vörös haja lesz, bár az árnyalata nagyon eltérő lehet.

Ha mindkét szülő csak hordozója a génváltozatnak, de nincs vörös haja, körülbelül 1:4 az esélye annak, hogy vörös hajú gyerekük legyen. A hajszín öröklődésének valódi mechanizmusa ugyanakkor valamivel bonyolultabb, mivel sok génről van szó.

Vörös haj, kék szem, balkezesség

Bár korlátozott kutatások állnak csak rendelkezésünkre, a vörös hajúak nagyobb valószínűséggel balkezesek, a vörös hajhoz hasonlóan a balkezesség is recesszív tulajdonság. A nyugati féltekén az emberek 10-15 százaléka használja dominánsan a bal kezét.

Bár vörös hajúak az egész világon születnek, nagyobb valószínűséggel fordulnak elő az északi féltekén. A népesség körülbelül 1-2%-a rendelkezik a vörös haj génjével, ez az arány az Egyenlítőtől északra 2-6%-ra emelkedik.