Kisgyerek

Mi igaz az egyke-szindrómából?

Az egyke-szindróma nem más, mint az az elképzelés, hogy akinek az a gyerek, akinek nincs testvére, elkényeztetett, parancsolgató és antiszociális. Általánosítás vagy nem?
2023. Június 07.
Egygyerekes család
Kép: Getty Images

Mítosz vagy valóság, hogy azok a gyerekek, akik testvér nélkül nőnek fel számos negatív tulajdonsággal rendelkeznek, főként szociális téren?

Kutatások szerint az egykék magabiztosak, jó szervezők és ambiciózusak. Szakértők szerint az egyke gyermekekre jellemző a szülők osztatlan figyelme és érzelmi támogatása. Ez a dinamika magas önbecsüléshez vezet, elősegítheti az érettséget, és lehetővé teheti a gyermek számára, hogy erős identitást alakítson ki.

– Az egykéknek általában erős személyiségük van, és tudják, hogy kik ők, mert nem hagyják figyelmen kívül az igényeiket, és nem kell versengeniük a figyelemért – mondta a Parents.com-nak Erika Karres, nevelési tanácsadó. Mint kiderült, az is előny, hogy sok időt töltenek egyedül. – Az egykék gyakran kreatívak és koncentráltak, mert meg kell tanulniuk, hogyan szórakoztassák magukat– teszi hozzá Karres. Összességében elmondható, hogy bár erősen tartja magát az a nézet, hogy a testvér nélkül felnövő gyerekek elkényeztetettek, antiszociálisan, valójában ezt semmi nem támasztja alá.

Ugyanakkor a szülők hajlamosak bizonyos nehézségeket támasztani az egyedüli gyereküknek, amelyek hozzájárulhatnak az egykékhez fűződő negatív előítéletekhez. Ezekre érdemes figyelned, ha egy gyereket nevelsz:

Ne óvd túlságosan

Hajlamosak lehetünk arra, ha egy gyerekünk van, hogy túlféltjük. Ahogy Susan Newman, Ph.D. pszichológus (és egy gyermek édesanyja) fogalmaz: – Amikor egy egyke gyermek járni kezd, a szülei lebegnek fölötte, és nem hagyják, hogy elessen. Amikor egy egyke gyerek összeveszik egy barátjával, a szülei megmentik. De így nem tudja megtanulni, hogyan igazodjon el a világban, ha a szülei mindig beleavatkoznak vagy megvívják a csatáit.

Ösztönözd arra, hogy barátkozzon

Mivel az egyedüli gyerekek a szüleik univerzumának középpontjában állnak, ezeknek a gyerekeknek nehézséget okozhat a kortársakkal való kapcsolatteremtés. Figyeljünk arra, hogy sok időt töltsön más gyerekekkel is, legyenek barátok vagy unokatestvérek.

Ne támasszunk irreális elvárásokat!

Jellemző lehet, hogy az egyke gyerekek maximalistává válnak, hogy a szüleik kedvében járjanak, akik magas vagy akár irreális elvárásokat támasztanak velük szemben, mert az az egyetlen gyerek az kizárólagos esélyük a szülői sikerre. Ez a veszély komolyan fennáll egykék esetében, ezért tudatosan figyeljünk erre a csapdára, ha egy gyerekünk van.

forrás: parents.com