Baba

5 dolog, ami csak az egykék kiváltsága

Hiába szeretnénk, ezekben a dolgokban csak addig van része egy babának, amíg nem születik testvére. A nála kisebbek sem feltétlenül csak hírből ismerik, de az garantált, hogy jóval kevesebbszer jut nekik az egykék kiváltságaiból.
2023. Május 11.
egyke kisfiú az anyukájával

A kistestvér(ek) születésével jóval nehezebbé válik az idő- és energiazsonglőrködés, de ez teljesen természetes: ha megváltozik az a korábbi felállás, hogy 2 szülő jut 1 gyerekre, a hangsúlyok is átrendeződnek.

Ebből adódóan hosszú listát lehet kerekíteni abból, melyek azok a dolgok, amik az elsőszülöttek kiváltságainak tekinthetők, mert a családba később érkezett gyerekeknek alig-alig jut ki belőle. Emiatt persze sok szülő érez lelkifurdalást, pedig nem kellene: a létszám növekedéssel szerencsére sok-sok olyan pozitívum is a mindennapok részévé válik, amiről egy egykét nevelő család csak másoktól hall, de a saját bőrén szinte soha nem tapasztalja.

“Miközben boldog vagyok, hogy túléltük az első évet két gyerekkel, kavarog bennem egy nagy adag keserűség is, amiért a második gyereknek nem, vagy nem olyan gyakran adatik meg jó pár dolog” – írja Megan Ruzomberka, aki a mother.ly oldalon gyűjtötte csokorba azt a 6 dolgot, ami miatt leginkább fáj a szíve, mert a kisebbik gyerekének szinte sosem adatik meg. 

Tényleg csendes pihenő

Amikor egy baba túljut azon az időszakon, hogy szinte egész nap csak alszik, eszik és gondoskodik arról, hogy ki kelljen cserélni a pelenkáját, jóval kevesebbszer lesz lehetősége zavartalanul álomba merülni a nap folyamán, főleg akkor, amikor a nagytesó is a közelben van. Ez utóbbi – hacsak nincs kivételesen nagy szerencsénk – nyilván nem fog lábujjhegyen közlekedni és pisszenés nélkül, csendben játszani, amíg a kisebbnek aludnia kellene.

Otthon készült babaétel

Sok anyuka szán arra az idejéből, hogy maga készítse el a bébiételt, ami mindenképp becsülendő, ám időgazdálkodás szempontjából néha “luxustevékenységnek” érzi az ember. A második mellett már valamivel ritkábban jut erre idő, ami miatt a később született gyerekek tányérjára némileg gyakrabban kerül készen kapható bébiétel – hála az égnek, ez utóbbi sem ördögtől való!

Meseolvasás

Megan töredelmesen bevallotta, hogy a kezdeti időszakban rendkívül kifáradtak a férjével, mire túljutottak két gyerekkel az esti rituálén, így az is gyakran megesett, hogy a TV előtt, cumisüveggel altatták el a kisebbik gyereküket. Mára belejöttek annyira, hogy a kicsinek is jut esti mese, azonban nem rejti véka alá, hogy időre volt szükség ahhoz, hogy ezt be tudják illeszteni az esti tennivalók forgatókönyvébe.

Kettesben töltött idő

Akármennyire is szeretnénk, elkerülhetetlen, hogy két gyerek mellett kevesebb figyelem jusson a legkisebb családtagokra, ami az időre is igaz. Oké, hogy az apukának vagy egy-egy jótét léleknek köszönhetően kimozdulhat otthonról a nagyobb gyerek, hogy az anyuka kettesben legyen a kicsivel, ez azonban csak a töredéke annak, amit az anyuka egy egykével kettesben tölt. Ráadásul Megan azt sem tagadja, hogy amikor kettesben marad a kisebbik fiával, azt az időt sokszor inkább csendes pihenőre használja, közben pedig behoz néhányat a millió elmaradt tennivalója közül.

A fontos mérföldkövek megünneplése

Míg hajlamosak vagyunk az elsőszülött minden mozdulatát árgus szemekkel figyelni és a legapróbb előrelépéseknek is úgy örülni, hogy majd’ kiugrunk a bőrünkből, a kicsinél ez már kevésbé jellemző. Megan azt mondja, roppant büszke volt második kisfiára, amikor elkezdett kúszni-mászni, az öröm mellé azonban egy furcsa érzés is társult: “Ó ne, mostantól egy percre sem lehet majd őrizetlenül hagyni!” Persze az első igazi mosoly és az először kimondott “anya” ugyanolyan szívderítő volt nála is, mint a nagytesónál!

Hiába maradnak ki a fentiek egy később érkező kisgyerek életéből, kárpótlásként – a nagytesó(k) személyében – kap egy barátot/barátnőt, aki mindig “kéznél van”, egy szövetségest, akire rábízhatja a titkait, és egy nagyszerű tanácsadót, aki segíthet eligazodni az élet dolgaiban. Mindig lesz valaki, aki mellette áll, akire számíthat és a családi partik is sokkal szórakoztatóbbak, ha többen vagyunk. Ezért megéri beáldozni néhány csendes pihenőt, nem? 

Fotó: Getty Images