Kisgyerek

Mi zajlik a baba lelkében?

De jó lenne bekukkantani a pici buksiba, vagy csak pár percig átélni, hogy milyen is babának lenni. Könnyebben megértenénk őket. Itt egy kis segítség!
2011. November 14.

Marshall H. Klaus – Phyllis H. Klaus: A csodálatos újszülött

Bámulatos, hogy milyen keveset tudtunk eddig a kisbabákról. Sokan még ma is azt gondolják, hogy az újszülött nem lát, alig érez valamit, tehetetlen, kiszolgáltatott, gyámoltalan lény, akit mindenre meg kell tanítani. Induljon hát a tudatos nevelés, fejlesztés, lehetőleg az első nap! De figyeljünk csak oda arra, amit a régi anyák mondtak! És hallgassuk meg, mit tükröznek a legfrissebb kutatási eredmények! Az újszülött hihetetlen dolgokra képes. Nem kell megtanítanunk szopni, ha az első perctől segítjük, vagyis türelmesen hagyjuk, hogy maga megtalálja az anyamellet illata, formája, színe alapján. Néhány naposan már kommunikál a környezetében felbukkanó emberekkel, felfedezi a külvilágot, kiválasztja a számára fontos ingereket, sőt megpróbálja befolyásolni is azt, ami körülötte történik. A könyv különlegessége száznál is több ritka fénykép a baba finom jelzéseiről. Külön fejezet szól az újszülött örökbefogadásáról.

(Jaffa Kiadó)

Mi zajlik a baba lelkében?

Alison Gopnik – Andrew N. Meltzoff – Patricia K. Kuhl: Bölcsek a bölcsőben

Hogyan gondolkodnak a kisbabák?

Kezdjük azzal, hogy a könyv szerzői szenvedélyesen kíváncsiak a kisbabák „működésére”. Több év laboratóriumi kutatómunka áll mögöttük. Mégis rettentően meglepődnek, amikor a saját csemetéik kápráztatják el őket egyszerű, gyermeki megnyilvánulásaikkal. Alison egyik nap munkahelyi kudarcoktól sújtva ért haza, lerogyott a nappali kanapéjára, és zokogni kezdett. Mire totyogó fia, miután jól megnézte magának, elvonult, majd megjelent egy halom ragtapasszal, és teleragasztgatta anyukáját. Innen tudjuk, mikor jelenik meg a kicsiknél az empátia csírája. A könyv olvasásakor a szerzők őszinte érdeklődése óhatatlanul ránk ragad, és meglepődve vesszük tudomásul, hogy valójában mi is egy kísérlet alanyai vagyunk. Gyerekeinket ugyanis az a kérdés tartja lázban: kik ezek a nagyok itt körülöttem, hogyan reagálnak, ha én ezt vagy azt teszem? Itt a beszédfejlődés és a dackorszak kulcsa, és még sok minden másé. Érdemes utánajárni!

(Typotex)

Forrás: Kismama magazin