Kisgyerek

Miért baj, ha duci a gyerek?

Nemcsak a felnőtteket, hanem egyre nagyobb arányban a gyerekeket is érinti az elhízás. Az elhízás betegségekhez vezethet, csökkenti a várható élettartamot és rontja az életminőséget is. Melyek a leggyakoribb okai és következményei az elhízásnak?
2017. Szeptember 05.

Az elhízás leggyakoribb oka az életmódunkban keresendő. Keveset mozognak a gyerekek, gyakran a házi koszt helyett előre csomagolt, feldolgozott, kalóriában, zsírban, szénhidrátban gazdag ételeket esznek.

Mind a táplálkozásban, mind a mozgásban a kényelmi szempontok dominálnak: séta, buszozás helyett autóval közlekedünk, sokat ülünk, kevés fizikai munkát végzünk, fast food-ot, gyorsan elkészíthető ételeket eszünk. A gyerekek a fára mászás, futkározás helyett tévét néznek számítógépes játékokat játszanak.

Az alvásra nem figyelünk eléggé: a felgyorsult életmód miatt keveset és nem jól alszunk, ez pedig csökkenti az inzulin érzékenységét, ahogy a leptin hormonét is, viszont növeli a ghrelin hormonét. Mindez együttvéve nagyobb étvágyhoz vezet.

Az elhízás az egész világon hatalmas méreteket öltött, 1,4 milliérd ember túlsúlyos. Az elhízott szülők gyerekei nagyobba arányban lesznek maguk is túlsúlyosak. Gyerekek esetében az elmúlt 40 évben 300 százalékkal nőtt az elhízás.

2012-es adatok alapján Magyarország a negyedik legkövérebb nemzet ha csak a felnőtteket nézzük: az Amerikai Egyesült Államok, Mexikó és Új-Zéland után. Az 5-17 év közötti gyermekek tekintetében a hetedik helyen állunk.

A gyermekkori elhízás csökkenti a várható élettartamot, és akár már gyermekkorban is metabolikus szindrómához vezethet, ez korábban még felnőttkori betegségnek számított. Metabolikus szindrómánál az elhízás a hason jelentkezik, magas vérnyomással, cukoranyagcserezavarral, magas vérzsírokkal és zsírmájjal jár, tehát az elhízás minden szervrendszerünkre káros hatással van. Negatívan befolyásolja a szív-érrendszert, a vérnyomást. Magas vérzsírokat, metabolikus szindrómát, kettes típusú cukorbetegséget, policisztás ovarium szindrómát okoz.

De hormonális eltérést is okozhat: a pajzsmirigyműködés zavarát. Ijesztő, de a sor tovább folytatható: asztmához, alvás közbeni légzéskimaradáshoz, ortopédiai problémákhoz is vezethet, a lelki tényezőkről nem is beszélve, hiszen az elhízott gyermekek körében gyakoribb a szorongás, a depresszió, a kortársaktól elszenvedett bántalmazás.

A várható élettartam csökkenése a súlyosan elhízottak esetében 8-10 évet is jelenthet. Egyre több ország látja be az elhízás súlyos következményeit, ezért nemzeti programokat dolgoztak ki. Több OECD országhoz hasonlóan Magyarországon is bevezették a népegészségügyi termékadót (chipsadót) 2011-ben, mely a magas cukor-, só- és koffein tartalmú termékeket érinti. Az OECD országokban tilos egészségtelen ételeket reklámozni a gyermekek által is gyakran nézett idősávokban.

Kapcsolódó cikkeink:

Minden harmadik óvodás túlsúlyos

Minden harmadik hat-kilencéves európai gyerek túlsúlyos vagy elhízott

Migrén is kínozza a kövér gyerekeket

Forrás: gyogyhirek.hu