Kisgyerek

Ne főzd agyon a brokkolit!

A tápanyagok zöldségből, gyümölcsből jobban felszívódnak, mint a táplálékkiegészítőkből, vitaminkészítményekből. Most azt is megtudhatod, miért van ez így!
2011. Október 24.

Ha a brokkoli és az egyéb, úgynevezett keresztes virágú zöldség egészségügyi előnyeit akarjuk élvezni, nem elég azokat táplálék-kiegészítő formájában szedni, hanem magukat a zöldségeket kell fogyasztani. Ennek oka az Oregon Állami Egyetem Linus Pauling Intézetének tudósai által kiadott tanulmány szerint – amely a Journal of Agricultural and Food Chemistry című lapban jelent meg – az, hogy a bennük található kulcsfontosságú fitokemikáliák csak így tudnak teljes mértékben felszívódni.

Emily Ho, az egyetem tanársegédje arról számolt be, hogy sosem egyszerű meghatározni, vajon a fontos tápanyagok az eredeti élelmiszereken, vagy a különféle étrend-kiegészítőkön keresztül szívódnak-e fel hatékonyabban. Bizonyos vitaminok és tápanyagok, például a folsav, amit főleg várandósoknak ajánlanak, étrend-kiegészítő formájában hatékonyabban fejti ki hatását (hiszen a természetben előforduló adagokhoz képest óriási dózisban tartalmazzák), ám a kutatók szerint azok az összetevők, amik a brokkoliban és a hozzá hasonló zöldségekben találhatóak, nem így működnek.

Az ok, ami miatt erre a következtetésre jutottak a szakemberek, a mirozináz nevű enzimben rejlik, mivel ez hiányzik a glükozinolátok – azaz a keresztes virágúakban található egyik értékes fitokemikália – legtöbb mesterséges változatából. Márpedig e nélkül az enzim nélkül a testünk ötször, vagy akár nyolcszor kevesebb mennyiséget képes felszívni az értékes összetevőkből.

De önmagában még nem elég, ha átállunk a zöldségek fogyasztására, hiszen azok elkészítési módja sem mindegy. Ha teljesen puhára főzzük a brokkolit, igen sokat veszít értékéből, ezért elég csupán két-három percig párolni, hogy ropogós maradjon és a fontos enzimeket is megtartsa, mivel ezek segítenek átalakítani a glükozinolátokat két értékes összetevővé: szulforafánná és erucinná. Noha a brokkoliban található meg legnagyobb mennyiségben a glükozinolát, a karfiolban, a fejes- és a kelkáposztában is előfordul, de ezek esetében is fontos, hogy ne főzzük túl őket, mert csak így őrzik meg az értékes tápanyagokat.

Ne főzd agyon a brokkolit!

Babaszoba: ezeket a megállapításokat a gyümölcsökre is kiterjeszthetjük! Hiszen nem pusztán mesterségesen előállított vitaminokat fogyasztunk, amikor érett körtébe harapunk, hanem a benne levő vitaminok feldolgozásához szükséges sok egyéb anyagot, enzimet is. A hőkezelés pedig károsan befolyásolhatja ezeket a fontos összetevőket.

Végezetül pedig itt egy finom brokkoli krémleves recept: Végy 50 deka brokkolit, vágd kis darabokra, mosd meg, majd tedd párolókosárba. Forró víz felett, letakart fazékban párold majdnem puhára úgy, hogy még roppanós maradjon. Egy másik lábasban piríts meg egy fej apróra vágott hagymát, egy gerezd péppé zúzott fokhagymát, két evőkanál durvára reszelt zellert és egy kávéskanál őrölt szerecsendiót.

Öntsd fel 7 deci vízzel, tedd bele a brokkolit, sózd meg egy picit, majd szórj bele másfél evőkanál zabkorpát. Forrald össze, majd pépesítsd botmixerrel. Ízesítsd egy teáskanál balzsamecettel! Közben piríts meg fokhagymás vajban néhány szikkadt szendvicskenyér csíkot, és tálald ezzel együtt!

Forrás: Medipress- babaszoba.hu