Kisgyerek

Nem lehet elég korán kezdeni: ez az anya a bugyiszabályokra tanítja 2 éves kislányát

A bugyiszabályok (vagy más néven fehérneműszabály) a nemet mondás képessége mellett a határtartásra is megtanítják a gyerekeket, és ezt nem lehet elég korán kezdeni.
2023. Február 08.
anya lánya ölelkeznek
Kép: Getty Images

Beleegyezés, nemet mondás, a testünk feletti önrendelkezés, a határaink tartása – nagyon fontos képességek, amelyeket nem lehet elég korán elkezdeni megtanítani a gyerekeknek. Az ún. bugyiszabályok abban segítik a kisgyerekeket, hogy tudják, a saját testük felett csak ők rendelkeznek (sem edző, sem felnőtt, sem tanár), mondhatnak nemet (igen, egy puszira is mondhat nemet egy egészen kisgyerek is), meg tudják különböztetni a jó és a rossz érintéseket.

Ennek jelentőségét ismerte fel Tara Cochran TikTok édesanya, aki arról osztott meg egy videót, ahogy kétéves lányának, Evy-nek beszél beleegyezésről és a testéről. A videóban megkérdezi a kislányát, hogy mi történne akkor, ha egy vendégségben valaki meg akarná ölelni és puszilni, de ő ezt nem szeretné. „Nem, köszönöm” – válaszolja a kislány. És, ha ragaszkodna hozzá az a valaki? –kérdi az anya. Megkérném, hogy tisztelje a testem – mondja a kétéves.

@tara.and.evy Idgaf who you are, or that its christmas time…if she says no, i will back her up with support. #momlife #parenting #toddlermom #toddlerlife #parentingtips #importantchats #safetychats #nomeansno ♬ Paper Birds (3 min) - Jordan Halpern Schwartz

“Nekem soha nem tanítottak semmit a testemről, és nem kaptam semmilyen iránymutatást arra vonatkozóan, hogy mi nem oké. Csak azt akarom, hogy a lányom felkészült legyen”

– mondta Cochran.

A videót megtekintők között akadtak, akiket meghökkentett Cochran megközelítése, ahogyan komoly dolgokat tanít kisgyermekének, illetve a videó vitát váltott ki arról, hogy a szülőknek hogyan és mikor kellene bevezetniük a beleegyezés témáját gyermekeiknek.

Az anya azt mondja, arra szeretné ösztönözni a szülőket, hogy beszéljenek a gyerekeikkel ezekről a témákról, akkor is, ha kényelmetlen számukra. “Az ilyen beszélgetések nagyon kényelmetlenek lehetnek néhány felnőtt számára, és mivel nincs kézikönyv arra, hogyan kell csinálni, nem vagyunk könnyű helyzetben.  Cochran az Insidernek elmondta, reméli, hogy videói arra bátorítják a kisgyermekes szülőket, hogy már egészen kicsi korban nyíltan kezdjenek el beszélgetni a bugyiszabályokról.

Forrás: businessinsider.com