Kisgyerek

Nyári szünet: Nem lehet egyszerre dolgozni és a gyerekkel lenni – egy anya ezentúl ezt email aláírásával is tudatja

Vírusként terjed az anya új email aláírása, amellyel arra hívja fel a figyelmet, hogy képtelenség összehangolni 11 hét nyári szünetet és a munkát.
2023. Június 08.
Tengerparton anya dolgozik
Kép: Getty Images

Nemcsak az amerikai Meg St-Espritnek, hanem nekünk, magyaroknak is szinte lehetetlen feladatnak tűnik összeegyeztetni 11 hét nyári szünetet, miközben dolgoznunk is kell. Azoknak, akik otthonról dolgoznak, így Megnek is, kicsit könnyebb dolguk van, legalábbis annyiban mindenképp, hogy nem kell azon gondolkozniuk, kire bízzák a gyerekeiket, amíg ők az irodában dolgoznak (az, hogy kisgyerekeket egyedül hagyjunk otthon, szóba sem jöet). Ám senki ne gondolja azt, hogy egyszerű mutatvány egy időben koncentráltan dolgozni, meleg ebédről gondoskodni és odafigyelni a gyerekekre.

Ebből lett elege Meg St-Espritnek, aki férjével négy gyermeket nevel, a legidősebb 11 éves. Soha esélyük sem lesz (ahogy szinte senkinek), hogy a gyerekek táborról táborra járjanak, a nagyszülők vigyázzanak rájuk vagy fizetett segítséget vegyenek igénybe szinte egész nyáron. Meg szabadúszó újságíró, otthonról dolgozik,  az iskola utolsó heteiben pedig rengeteg feladata van és akkor még a vakációról nem is beszéltünk. Így ritkábban tudja megnézni az emailjeit, amit nem mindenki tolerál. Meg arra gondolt, az email aláírásához fűz néhány sort, amivel képbe kerülhetnek azok is, akik nem értik miért nem reagál szinte azonnal.

“Felhívom figyelmét, hogy június, július és augusztus hónapban lassabban tudok válaszolni az e-mailekre, mivel az Egyesült Államok képtelen megfizethető gyermekfelügyeleti lehetőséget biztosítani a dolgozó anyák számára” – áll mostantól Meg email aláírása alatt. A történetet gyorsan megosztotta a közösségi médiában, ahol vírusként terjed a frappáns reakció, ami egyúttal felhívja a figyelmet arra is, hogy szinte képtelenség megoldani a több mint 2 hónapos vakációt akkor, ha a szülők közben dolgoznak.

Jó anya és jó újságíró akarok lenni, és közben nem akarok beleőrülni. És úgy tűnik, hogy ez egyre nehezebb – mondta az anya a Good Morning America-nak.

Akkora sikere volt Meg akciójának, hogy azóta sokan küldtek neki emailt, átvéve az ő aláírását. Sőt, kapott olyanoktól is üzenetet, kommenteket, akiknek nincsen gyerekük és most először gondoltak bele abba, hogy milyen nehéz is lehet összehangolni családot és munkát a nyári vakáció alatt.