Kisgyerek

Miért túrja az orrát a gyerek?

Az egyik leggyakoribb rossz szokás gyerekkorban az orrpiszkálás. De miért túrja az orrát? És mit tehetsz annak érdekében, hogy leszoktasd róla?
2022. Szeptember 24.

Először is fontos megjegyezni, hogy normális, ha 2-3 éves korban felbukkan a kisgyereknél az orrtúrás, mint rossz szokás, akár más hasonló szokások, például a körömrágás mellett.

De miért piszkálják a kisgyerekek az orrukat?

A What to Expect szerint ennek hátterében több ok is húzódhat, mint például az unalom, a szorongás, vagy a kíváncsiság.

Függetlenül attól, hogy csak allergiásak-e, vagy éppen megfáztak, a kisgyerekeknek gyakran van szükségük segítségre az orrfújáshoz. Mivel ezt a készséget még csak most tanulják, az is lehetséges, hogy az orrtúrással éppen csak megpróbálja eltávolítani azt, amihez segítséget kellene kérnie. A portál szerint az allergiás gyerekeknél nagyon gyakori az orrpiszkálás, mert úgy érezhetik, hogy állandóan van az orrukban valami.

De gyakori önmegnyugtató szokás is a kicsiknél az orrtúrás, hasonló módon stresszcsökkentőként hathat, mint a hüvelykujjszopás vagy a hajcsavargatás.

A Babycenter is hasonló okokat sorol fel az orrtúrásra, úgy mint a stressz enyhítése vagy az unalom miatti idő elütése. Bár a portál szerint vannak, akik az idegesség miatti szokások között szokták említeni, az orrpiszkálás mégsem feltétlenül azt jelzi, hogy a gyermek szorong. Gyakrabban állhat a háttérben az, hogy el van dugulva a kisgyermek orra, és próbálja megtisztítani.

A jó hír az, hogy a körömrágástól eltérően az orrtúrás olyan szokás, amit kisebb valószínűséggel folytat valaki felnőttként is. A portál szerint a legtöbb gyerek magától hagyja el ezt a szokást, mert egyszerűen elveszti az érdeklődését, vagy éppen más gyerekek piszkálják miatta annyira, hogy felhagy ezzel.

Sokan aggódnak amiatt, hogy egészségügyi szempontból mennyire veszélyes ez a szokás. Az orrvérzés és a kórokozók terjedése miatt valóban van kockázata az orrtúrásnak, mégis a legnagyobb probléma talán az ezzel a szokással, hogy a gyermek negatív reakciót kap miatta a környezetétől. Előfordulhat az is, hogy megeszi, amit az orrából szedett ki, ami ugyan nagyon zavaró, de nem egészségügyi veszély, mert ami benne van, már bekerült a szervezetbe.

Mi a teendő, ha piszkálja az orrát?

  • Ne szólj rá, ha túrja az orrát, hiszen az nem segít a problémán, ha piszkálják miatta, vagy megbüntetik. Egy kétéves esetén akár hatalmi harc is lehet belőle, ha tiltod neki, és annál nagyobb örömet szerez neki ez a tevékenység, minél jobban zavar téged.
  • Foglald le a kezeit, ha túrja az orrát. Ha tudod, hol szokta ezt gyakran csinálni (például unalomból), mint mondjuk az autóban vagy mesenézés közben, akkor adj neki valamilyen játékot, egy kislabdát, plüssállatot, amivel tevékenykedhet.
  • Mosd meg alaposan a kezeit, ha felüti a fejét ez a szokás. Ha tudod, hogy gyakran túrja az orrát, a rendszeres, alapos kézmosással segíthetsz, hogy kisebb legyen a kockázata a kórokozók terjedésének.
  • Vágd le a körmeit rövidre, hogy ezzel is csökkentsd a fertőzések kockázatát, és azt, hogy ne karmolja meg az orra belsejét.
  • Ha látod, hogy piszkálja az orrát, menj oda hozzá egy zsebkendővel, és gyakoroljátok az orrfújást.
  • Ha a gyermeked annyira gyakran túrja az orrát, hogy vérzik vagy fáj tőle, akkor magyarázd el neki, hogy ez az oka, hátha ez is segítheti, hogy felhagyjon vele.

Felhasznált források: whattoexpect.com, babycenter.com

Nyitókép forrása: Getty Images

Forrás: Gyerekszoba.hu