Kisgyerek

Öt egyszerű és szórakoztató tudományos kísérlet, amit otthon is megcsinálhattok

Egyszerűen elvégezhető, de látványos kísérletek, amikkel szórakoztatóan ismerkedhet a természettudományokkal a gyerek.
2024. Július 11.
(Kép forrása: Getty Images)

(Kép forrása: Getty Images)

Ragadós jég

Ehhez a kísérlethez tényleg csak néhány dologra lesz szükségetek: jégkockákra, egy kis tálka vízre, madzagra és sóra. Kérd meg a gyermekedet, hogy emelje fel a madzaggal a jégkockát, és mutasd meg neki a trükköt. A jégkockákat tegyétek a vízbe, szórjatok egy kis sót az egyik jégkockára, tegyétek rá a madzagot, és várjatok egy kicsit, amíg ráfagy. A magyarázat az, hogy a só megolvasztja a jeget, csökkenti a fagyáspontját, a jégkocka elnyeli a körülötte lévő víz hőjét, és a víz így elég hideg lesz ahhoz, hogy ráfagyjon a madzag a jégkockára.

Varázslatos színes tej

Ehhez a látványos kísérlethez töltsetek egy kevés tejet egy tálkába, és csepegtessetek bele többféle ételfestékből több színes cseppet. A kísérlethez még egy kis mosogatószerre lesz szükségetek, és fültisztító pálcákra. Mártsatok bele ezekből egyet-egyet a mosogatószerbe, majd érintsétek oda valamelyik festékpacához, hogy az elkezdjen kavarogni. A mosogatószer kémiai reakcióba lép a zsíros tejjel – megbontja a felületi feszültséget, ami addig egyben tartotta a festékcseppeket –, és ez okozza a látványos kavargó színeket.

„Sétáló víz”

Ne tegyétek el az ételfestéket, mert ehhez a kísérlethez is szükségetek lesz rá. Hat műanyagpoharat készítsetek elő, és háromba töltsetek vizet: az egyiket színezzétek kékre, az egyiket pirosra, és egyet sárgára. Rendezzétek körbe a poharakat úgy, hogy váltakozva legyenek egymás mellett az üres és a színes vizesek. Hajtogassatok meg téglalap alakú csíkokra papírtörlőket, és ezeket tegyétek úgy a poharakba, hogy egy-egy szomszédos pohárba lógjanak a végeik. A színes víz így a papírtőrlőkön keresztül átjut az üres poharakba, ahol már kevert színek jelennek meg, a két szomszédos színből.

@twinkl_scotland_elc 🌈 Rainbow Walking Water Experiment 🌈 World Science Day is a great opportunity to engage young children in fun and educational science experiments. Here's a simple and safe science experiment suitable for 3-5 year olds: Want support with doing this experiment? Read the comment or head to the link in our bio to download support resources to facilitate this fun experience! 🔗⤴️ or ℹ️⤵️ ••••• #scienceexperiments #worldscienceday ♬ Somewhere over the Rainbow - Paix

Tornádó a palackban

Ehhez a kísérlethez két műanyag palackot kell a szájuknál egymásra illeszteni, és jól egymáshoz rögzíteni vízálló ragasztószalaggal. Az egyik flakont töltsétek előtte fel vízzel nagyjából a háromnegyedéig. Látványosabb a kísérlet, ha ételfestéket is tesztek és csillámport is szórtok a vízbe. Mutasd meg a gyerekednek, hogy ha megfordítod csak a palackot, a víz csak átfolyik, de ha egy kicsit körbe megrázod, máris tornádóként/örvényként folyik majd át.

Színes káposztalevelek

Ebben a kísérletben jól látszik, hogyan veszik fel a növények a vizet és az hogyan tölti fel a leveleiket. Hasonló egy kicsit a kísérlet a színes vizeshez: ebben is készítsetek ki több poharat, és ételfestékkel fessétek meg a vizeket. Ahány pohárnyit csináltatok, szedjetek le annyi levelet egy fehér kelkáposztából, majd tegyétek a poharakba. Időnként nézzetek rá, hol tart a folyamat – lassan az egész levelet megszínezi a festékes víz.

 

(via goodhousekeeping.com)