Kisgyerek

8 dolog, amiért az óvónők “könyörögnek” a szülőknek

Nemcsak mi kérhetünk segítséget az óvónőktől, nekik is vannak vágyaik...
2022. Október 06.
óvoda óvónők gyerekek
Fotó: Getty

Az óvónők gondoskodnak a gyerekekről, miközben a szülők dolgoznak, megtörlik az orrukat, vigasztalják őket, szabályokat tanítanak nekik. Megkönnyítik a szülők életét. De mit tegyenek a szülők, ha jó kapcsolatot szeretnének kialakítani gyermeküket gondozókkal? Hogyan könnyíthetik meg a dolgukat? A yahoo.com most közzétett egy listát erről.

1. Ne aggódj az elválás miatt!

A napközibe járó gyerekek szülei számára nem ismeretlenek a dührohamok és a könnyek a reggeli induláskor, de Haley Paige, egy gyermekgondozási központ tantervfejlesztési vezetője szerint ez elég gyakori jelenség.

„Próbálj meg nem aggódni, ha az elválás nehézkes” – mondja a szakember. “Természetesen szívesebben maradna veled, és igen, néha nem akar az óvodában maradni, de legtöbbször perceken belül felszáradnak a könnyek, és elmennek játszani a többiekkel.”

Az óvónő azt ajánlja, hogy ha a szeparációs szorongás, vagy az erős érzelmek továbbra is problémát okoznak, beszéljünk erről a gondozóval, ellenkező esetben azonban próbáljunk meg nem idegeskedni, és hagyni, hogy a gyerek maga oldja meg.

2. Fontos, hogy néha nemet mondjunk

Sok szülő kerüli a “nem”-et otthon, hogy elkerülje a dührohamokat és a hisztit, de ez nem mindig hasznos, különösen hosszú távon. Egy több mint húszéves tapasztalattal rendelkező óvónő szerint segítségükre van, ha a gyereknek van tapasztalata arról, milyen, ha nemet mondanak neki.

kisfiú az óvodában

Fotó: Getty

„A csalódás kezelésének megtanulása fontos életkészség” – mondja. “Lehet, hogy sírnak vagy dührohamot kapnak, de az életre így lehet felkészülni, hiszen később is kapnak majd nemeket jócskán.”

3. Nem kényszeríthetik a gyerekeket aludni

Bármennyire is szeretnénk, ha gyermekünk kipihenve jönne haza az oviból, ez nem mindig lesz így, ugyanis nem olyan könnyű nekik elaludni, különösen távol az otthonuktól és a saját ágyuktól.

„Tudjuk, hogy baj, ha a gyerek kihagy egy alvást, de nem kényszeríthetjük aludni” – mondja Paige. “Azokon a napokon megadjuk nekik a bújást és a pihentető teret, hogy szunyókálásra ösztönözzük őket, de csak ennyit tehetünk. Arra kérjük a szülőket, hogy fogadják el ezt.”

4. Öltöztesd megfelelően a kicsit

Amellett, hogy napközben bent játszanak, a gondozónők többnyire kiviszik őket, hogy a szabadban legyenek, és friss levegőt szívjanak. Ott persze piszkosak lehetnek, ezért olyan ruhában engedjük el őket, amit könnyen be tudunk majd dobni a mosógépbe. „Kérjük, hogy mellőzzék a szép ruhát. Semmi gond azzal, ha játszanak a barátaikkal és piszkosak lesznek, de a ruhára végképp nem tudunk vigyázni” – mondja az óvodapedagógus.

5. Tartsd otthon a gyerekeket, ha beteg!

Az óvónők azt kérik, hogy ha a gyerek beteg, tartsuk otthon. Különösen a koronavírus-járvány és az influenzaszezon fontos, hogy mindenki biztonsága érdekében megtegyük az óvintézkedéseket. Tudjuk, hogy ez nem egyszerű, hiszen közben dolgozniuk is kell a szülőknek, de csak nekik lesz nehezebb, ha a kicsi még jobban belekeveredik a betegségbe. „Teljesen mindegy, hogy hol kapta el a gyerek” – mondja gondozónő. “Ha beteg, tartsák otthon őket, és ne azt kutassák, hogy ki betegítette meg őket – történhetett az a bevásárlásnál, a nagymamánál vagy bárhol máshol.”

 6.  Az ovi csoportos ellátás 

Bármennyire is szeretnénk, hogy gyermekünk személyre szabott figyelmet kapjon, nem feledkezhetünk meg róla, hogy az ott dolgozóknak más gyerekekről is gondoskodniuk kell.”Nem tölthetek húsz percet azzal, hogy altatódalokkal álomba ringassam a kicsiket, és nem tudom kanállal megetetni a kétéves gyermekedet, mert csak úgy hajlandó enni” – mondja egy névtelenséget kérő óvónő. “Ha már korán önállóságot tanulnak, az egész életükben segíteni fogja őket.” 

7.  Még az óvónők is elfáradnak 

Lehetetlen az összes óvónő nevében beszélni, de a legtöbben nem szeszélyből vágtak bele ebbe a szakmába. “A gyerekek kemények tudnak lenni, és vannak igazán nehéz napok” – mondja egy szakember. “De ahogy vannak időszakok, amikor azt érzed, hogy a gyereked tönkretesz, úgy mi is érzünk így néha.De tudd, hogy ma is mindent megtettünk, holnap pedig még jobban fogjuk csinálni – talán egy extra kávéval.” 

8.  A legtöbb gyermekgondozó szereti a munkáját 

Lehetetlen az összes óvodapedagógus nevében beszélni, de a legtöbben szenvedélyesen szeretik a gyerekeket.„Minden nap azon dolgozunk, hogy jól neveljük őket, és eszközöket adjunk nekik a boldoguláshoz” – mondja Paige. “Jó érzés a családoktól hallani, hogy amit csinálunk, az megváltoztatja az életüket. Ezért tesszük, amit teszünk.”