Kisgyerek

Pro és kontra – Saját vagy közös szobában legyenek a gyerekek?

Van, hogy a lakás mérete rövidre zárja a kérdést, ám ha rendelkezésre áll elegendő szoba ahhoz, hogy a testvérek külön helyiségben lakjanak, vajon melyik a jó választás?
2021. December 08.
Nem minden gyerek akar külön szobában lakni (Fotó: Getty Images)

Egy nagyobb vagy két kisebb szobában lakjanak a gyerekek? Sokszor teszik fel maguknak a kérdést azok a szülők, akik legalább két gyereket nevelnek. Az otthon méretén túl sok más dolgot is figyelembe kell venni ahhoz, hogy a szerencsés döntést hozzák meg a gyerekszobával kapcsolatban.

Amit mindenképpen latba kell vetni:

1) A gyerekek személyisége – van, aki már kisebb korában “magának való”, és kifejezetten rosszul érzi magát a bőrében, ha nincs lehetősége félrevonulni legalább egy saját kis sarokba ahhoz, hogy egyedül lehessen a gondolataival. Persze a másik véglettel is találkozhatunk, a gyerekek között is szép számmal akadnak olyanok, akik rosszul vannak a magánytól. Szerencsés esetben a testvérek ezen a téren hasonlítanak egymásra, így nem okoz fejtörést a szülőknek, hogy miként alakítsák ki a birodalmukat.

2) A gyerekek életkora – nagyjából 4-5 éves korig nem igazán merül fel a gyerekekben az igény arra, hogy saját szobájuk legyen, főleg akkor, ha nem látják azt, hogy a nagyobb testvérüknek megvan a maga “rezidenciája”. A kisebb korkülönbségű gyerekeket szerencsésebb egy szobába költöztetni, hiszen az igényeik és az életvitelük is közelebb áll így egymáshoz, mint mondjuk egy kisiskolásnak és egy kamasznak.

3) A gyerekek neme – kisebb korukban a különböző nemű gyerekek nagyszerűen megférnek egymás mellett, amikor azonban kiskamaszok lesznek, megeshet, hogy ellenükre lesz, hogy osztozniuk kell a gyerekszobán. Ez teljesen természetes, és ha fizikailag nincs akadálya, érdemes eleget tenni a gyerekek kérésének.

Külön vagy közösen?

Ha rendelkezésre áll két szoba, vannak szülők, akik akkor sem alakítanak ki külön szobát a gyerekeknek addig, amíg kisebbek: az egyiket közös hálószobának nevezik ki, a másik pedig a játszószoba lesz. Ez a gyerekeknek általában nincs is ellenére, sőt kifejezetten kedvükre való megoldás – később aztán, amikor eljön az ideje, mindegyikük kaphat saját szobát. 

Érvek a közös szoba mellett

A szakértők szerint a közös szoba – akár kényszerből, akár saját döntés eredményeként lett kialakítva – segít a gyerekeknek, hogy megtanuljanak osztozkodni, alkalmazkodni és a saját határaik mellett felmérni azt, hogy másoknál meddig mehetnek el. Ezt, amíg kisebbek, nyilván “kicsiben” gyakorolják, arra azonban tökéletes, hogy a későbbiekben hasznát vegyék.

A közös szobában minden bizonnyal nem csak játékkal és mesével telnek a mindennapok, konfliktusba is kerülhetnek egymással, ami szintén tanulási folyamat lehet számukra. Nem kell minden aprósággal a szülőkhöz szaladni, így szép lassan belejönnek, hogyan rendezzék le egymás között a nézeteltéréseket.

Érdekes meglátás az is, hogy azok a gyerekek, akik a testvéreikkel egy szobában hajtják álomra a fejüket, általában nyugodtabban és ebből adódóan pihentetőbben alszanak, és a testvérek közötti kötődés is szorosabbá válhat, ha harmonikusan élik meg a közös szoba használatát.

Ellenérvek a közös szobával szemben

Ahogy nőnek a gyerekek, egyre inkább különböznek az elfoglaltságaik is, ezt pedig nem mindig egyszerű összehangolni egy közös szobában. Iskolás korban egyre erősebb bennük az igény, hogy meghívják magukhoz a barátaikat, később pedig a szívük választottját, amit nem feltétlenül könnyű megvalósítani akkor, ha ketten birtokolják a gyerekszobát.

A kamaszkor során egyre inkább kibontakozik a gyerekek személyisége, amivel egyre erősebbé válik a függetlenségi vágyuk is, amit rendkívül korlátozottnak éreznek akkor, ha egy kisebb testvérrel kell megosztaniuk a szobájukat. Ilyenkor egyre kevésbé viselik jól, ha mások bármikor hozzáférhetnek a személyes holmijaikhoz, ami parázs vitákhoz vezethet a gyerekszoba lakói között.

Ha végképp úgy tűnik, hogy a gyerekek nem látják szívesen a testvérüket a szobában, arra azonban nincs lehetőség, hogy külön szobába költözzenek, valamilyen módon megoldást kell találni a tér felosztására. Erre ma már rendívül praktikus és kreatív ötletket találhatunk a világhálón – érdemes időt szánni erre, mert a családi béke múlhat rajta!