A felvágottak, amelyek hagyományos részei a reggelinek, többnyire nagyon zsírosak, és rengeteg sót, adalékanyagot tartalmaznak. Jól teszitek, ha csak kivételesen esztek ilyesmit. Kevesebb pénzből sokkal jobbal is jóllakhattok. A különféle házi pástétomok ezerfélék lehetnek, nézzük, hogyan készülnek!
Hozzávalók négy személynek
négy teljes kiőrlésű kifli vagy zsemle, egy doboz zsírszegény joghurtos vajkrém, egy citrom leve
A répakrémhez ezenkívül: 25-30 deka nyers, friss répa, egy kicsi fej hagyma, néhány rukkolalevél, jódozott só
A szardíniakrémhez ezenkívül: 20 deka szardínia, 5 deka darált dió, egy teáskanál szezámolaj, egy teáskanál hagyományos erjesztésű, cukormentes szójaszósz
Répakrém
Tedd aprítógépbe a megtisztított répát, és őröld egészen finom állagúra a hagymával együtt. Keverd össze a vajkrém felével, a citromlé felével és az apróra vágott rukkolával.
Szardíniakrém
Törd össze villával a haltesteket, és keverd össze a vajkrém másik felével, a citromlével, a darált dióval, a szezámolajjal és a szójaszósszal.
Vágd fel egészen vékony karikákra, szeletkékre a kiflit vagy a zsemlét, pirítsd meg, és ezekre kenjétek a krémeket.
Miért jó reggelire?
Lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, az élelmirost-tartalom magas. Energiában gazdag táplálék, ezért ideális reggelre. A répakrém bőséges A-vitamin-forrás, a szardínia kalcium-, magnézium-, vas- és foszfortartalma kiemelkedő, emellett B2-vitaminban is gazdag.
Mit igyak hozzá?
A zöld citromos teán kívül illik hozzá a gyümölcsturmix, amelyet, mondjuk, személyenként egy őszibarackból és 2-3 deci tejből vagy gabonatejből, ha szereted, szójatejből mixelhetsz.