Kisgyerek

Rengeteg kalóriát visznek be a gyerekek az óvodából hazafelé menet

Az óvodából hazafelé vezető úton fogyasztják el a gyerekek a napi kalóriabevitelük közel 20 százalékát, nem túl egészséges ételekkel – derült ki egy felmérésből.
2024. Június 04.
gyerek fagyizik
Kép: Getty Images

Tanulságos dolgok derültek ki az óvodás korú gyerekek kalóriafogyasztásáról egy közelmúltbeli felmérésből: a kicsik az óvodából hazafelé vezető úton fogyasztják el a napi kalóriabevitelük közel 20 százalékát, mivel ilyenkor gyakrabban esznek magas energiatartalmú, kevésbé egészséges ételeket, írja az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer egyik közelmúltbeli Facebook-bejegyzése.

A kutatásban résztvevő 3 és 5 év közötti gyermekek az óvodából hazafelé tartó egy órában átlagosan 290 kalóriát vettek magukhoz az egész napi 1471 kalóriányi fogyasztásukból. A hazaút során megevett-megivott ételek és italok adták a teljes napi cukorbevitel 22 százalékát, az édes és sós snackek fogyasztásának pedig körülbelül egyharmadát.

A szakemberek szerint ez az időszak lehetőséget kínál arra, hogy egészségesebb evési szokásokat alakítsunk ki. Érdemes tápanyagokban gazdag ételekkel készülni, csokoládék és cukorkák helyett például zöldségrudacskákkal, gyümölcsszeletekkel, sajttal, valamint alacsony cukortartalmú italokkal, mint a víz vagy a tej.