Ha a reggeleitek többnyire nagy rohanásban telnek, ez az egészséges répás-almás zabkeksz remek alternatíva lehet reggelire, de akár uzsonnára is elcsomagolhatod a gyerekednek.
Hozzávalók (20 darabhoz):
- 2 csésze teljes kiőrlésű liszt
- 1 csésze zabpehely
- másfél tk sütőpor
- negyed tk szódabikarbóna
- fél tk fahéj
- 1 nagy tojás
- egyharmad csésze kókuszolaj
- negyed csésze méz
- 1 tk vaníliakivonat
- 1 csésze reszelt sárgarépa
- 1 csésze reszelt alma
- 1 közepes méretű banán
Elhagyható: 1/3 csésze étcsokoládé cseppek
Elkészítés:
1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, majd bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.
2. Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, zabpelyhet, sütőport, szódabikarbónát és a fahéjat.
3. Egy másik kisebb edényben verd fel a tojást. Add hozzá az olvasztott kókuszolajat, a mézet, a vaníliakivonatot, és keverd el jól az egészet. Ezután öntsd hozzá a nagy tál tartalmához, és ismét dolgozd el jól a tésztát.
4. Adagold hozzá a reszelt répát, almát és a banánt, majd keverd simára. Ha szeretnél bele csokicseppeket is tenni, akkor azt most add hozzá.
5. A tésztából formálj kb. 2,5 centis kis labdákat, helyezd őket a sütőpapírral bélelt tepsire, és egy villával lapogasd el a tetejüket.
6. Süsd 13-15 percig, majd hagyd kihűlni a kekszeket.
Tárolás:
Egy jól zárható dobozban 3 napig elállnak, lefagyasztva pedig akár 3 hónapig is.
Tápanyagtartalom (1 adagra):
Kalória: 128, Zsír: 5 g, Szénhidrát: 19 g, Rost: 2 g, Fehérje: 2 g, Cukor: 6 g
Forrás: Superhealthykids
További keksz receptek: