Kisgyerek

Rosszul eszik, rosszul alszik? Így segíts neki!

A nátha az egyik leggyakoribb kellemetlen vendég a kisgyermekes családoknál. Szerencsére tudunk ellene védekezni ha szegény kicsi már levegőt is alig kap.
2023. Március 02.
Fotó: Getty Images
Fotó: Getty Images

Az újszülöttkortól a bölcsődén át az oviig a leggyakoribb egészségügyi problémák a kicsivel a légutakkal kapcsolatosak. A tipikus gondok ráadásul – látszólag – épp ellenkező irányba mutatnak: vagy túlságosan sok az orrváladék, vagyis folyik a baba orra, vagy beszárad minden, így eldugulnak az orrjáratok. (Ha a váladék vízszerű, átlátszó, nincs ok aggodalomra. Ám a fehér vagy zöld szín vírus jelenlétét valószínűsíti. Mondanunk sem kell, hogy egyik kellemetlenebb, mint a másik, és további gondokat okoz – egyrészt magának a gyereknek, másrészt a családtagoknak.

Ha a kicsi nem kap levegőt, akkor onnantól az evése, alvása is nehezített, hiszen mindkettőhöz kellenek a szabad légutak.  Ha pedig ő nem eszik, nem alszik, a kedve rosszabb, ingerlékenyebb, akkor a szülők is idegesek, és kisvártatva ott tartunk, hogy az egész család talpon van éjszaka. Persze van ennél komolyabb következmény is, hiszen az elhúzódó nátha szövődményeket okozhat, például fülfájást, gyulladásokat. A tiszta légzés pedig létfontosságú a csecsemők fejlődése szempontjából. Úgyhogy mindenkinek az az érdeke, hogy a pici minél hamarabb túljusson a megbetegedésen. 

Miért is alakul ki ez az egész?

Orrduguláskor az orrüreg nyálkahártyája megduzzad, az orrváladék besűrűsödhet, ezért az orrjáratok elzáródnak. Különösen csecsemőknél fordul elő ez könnyen, hiszen még nagyon pici az orruk. (Ráadásul ők három-négy hónapos korukig csak az orrukon át tudnak, vagyis tudnának lélegezni.) Ilyenkor „szörcsögve” veszik a levegőt, tüsszögnek, szipognak, olykor köhögnek. Nagyobbaknál pedig jellemző következmény, hogy – mivel az orr nem tölti be a feladatát – a szájon át kerül hidegebb, száraz levegő a tüdőbe, ami fertőzések forrása lehet.

A kiváltó ok a legtöbb esetben felső légúti betegség, vagyis nátha, de ha valakinél sokszor és sokáig állnak fenn a tünetek, gyanakodhatunk allergiára vagy megnagyobbodott orrmandulára is – ezt viszont csak szakorvos tudja ellenőrizni. Nagy ajándék, amikor hároméves koruk körül már megtanulják kifújni az orrukat – innentől mindenkinek könnyebb az élete. Ám addig ránk vár a feladat, hogy tisztítsuk a járatokat.

Nedvesebb levegő

Mindezek a gondok azt is jelezhetik, hogy túl száraz a levegő a lakásunkban. Ilyenkor jöhetnek a különféle párásítók a szobák páratartalmának növelésére.

Folyadék

Nemcsak a lakás levegője igényli a nedvesítést, de a kicsinél is pótolni kell a folyadékot. Anyatejes babáknál ez gyakori szoptatást jelent, tápszereseknél pedig forralt és visszahűtött vizet.

Inhalálás

Ez is a nedvesítés egyik formája, ami a kicsit nagyobbaknál alkalmazható. A kisgyerek egy maszkot kap az arcára, ami csővel egy géphez csatlakozik. A készülék gyógyvizet porlaszt, orvosi javaslatra gyulladáscsökkentő szer is kerülhet bele. Ez szépen fellazítja a váladékot.

Tengervizes orrspray

Az egyik legjobb természetes védekezési mód ásványi sókkal és nyomelemekkel. Nagyon egyszerűen működik: feloldja a sűrű váladékot, és eltávolítja a szennyeződéseket. Van olyan gyerek, aki rosszul viseli a befújásokat, de egy pillanat az egész. A babáknak kifejlesztett változatok vége lekerekített, összetételük pedig kíméletes, biztonságos.

Orrszívó

Számos változatban elérhetők ezek az eszközök a mechanikustól az elektromosig, és igen népszerű (és olcsó) a porszívóra csatlakoztatható típus is. Ki kell tapasztalni, nekünk melyik hatékony, mert nem mindegyiknek elegendő a szívóereje. Az orrspray-vel kombinálva lehet igazán hasznos – főként alvás és evés előtt lehet rá szükségetek.

Kíméletes tisztítás

Járulékos panasz, hogy a sok törölgetés kipirosítja a kicsi orrát, arcát. Használjunk zsebkendő helyett inkább benedvesített vattát, és kezeljük babáknak való hidratáló, regeneráló krémmel a bőrét!

Friss levegő

Ha náthás a baba, akkor sokan nem merik szabad levegőre vinni, nehogy súlyosbodjon az állapota. Ám rövid időre, megfelelően felöltöztetve ez sokkal inkább hasznos, mint káros, hiszen a friss levegő az egészség forrása. Egy kis séta vagy csak levegőzés az erkélyen nem árthat.

Orvosi konzultáció

Eljöhet az a pillanat, amikor már nem tudjuk magunk kúrálni a kicsikénket, muszáj, hogy lássa orvos is. Akkor érdemes kérni egy időpontot, ha legalább egy hete tart az orrfolyás, esetleg a dugulás mellé köhögés, légzési nehézség, fülfájás társul. És persze a mindig figyelmeztető jel: ha belázasodik a kisgyermek. De ne aggódjunk: megfelelő kezelés mellett a nátha jön és megy, azt meg sajnos meg kell szoknunk, hogy a közösségbe járás éveiben nehéz (ha nem lehetetlen) végleg megszabadulni tőle.