Kisgyerek

Súlyos problémákat okozhat az allergiás gyermekek szájon át történő légzése

Az orr helyett a szájon át történő légzés nem csak a nyelv és a szájpadlás kiszáradását eredményezi. Ha ez az állapot tartóssá válik, csökken a vér oxigénszintje, ez pedig befolyásolja a növekedést, a testsúlyt, az alvást és az iskolai teljesítményt is.
2010. Május 14.

“A szájon át történő légzés olyan orvosi probléma, mely szinte minden családot érint” – mondta a tanulmány szerzője, Dr. Yosh Jefferson általános fogorvos, aki több, mint 20 éve kezel fogszabályozással betegeket. “A legtöbb orvos véleményével ellentétben ez a jelenség nem fog magától elmúlni.”

A szájon át történő légzés az orr elzáródása miatt alakul ki, gyakran valamilyen krónikus fertőzés vagy allergia következményeként. Kezelés nélkül az arc és a fogazat fejlődési zavaraihoz vezethet: megnyúlt arc szindróma, keskeny ajkak és csapott vagy előreugró áll alakul ki. A General Dentistry folyóirat legfrissebb számában megjelent tanulmány azt is említi, hogy a szájon át történő légzés kapcsolatban áll az alvási apnoéval is.

“A betegek fulladnak és szó szerint lassú halált halnak, amely negatív hatással van megjelenésükre, egészségükre, várható élettartamukra és életminőségükre is” – folytatta Jefferson. “A szájon át történő légzés gyógyítható, de ehhez minél korábbi diagnózisra és kezelésre van szükség.”

Jefferson szerint az allergiás kezelések a nem kívánt mellékhatások miatt hosszú távon nem hatásosak. A szájon át történő légzés gyakran megszűnik a mandulák és az orrpolip kivételekor. Arcdeformáció esetén a pácienseknek korrigáló fogászati eszközöket kell hordaniuk a magas boltozatos szájpadlás, a keskenyedő üregek és az eldeformálódott állkapocs helyreállítása érdekében. Ennek elmulasztása esetén komolyabb sebészeti beavatkozás szükséges.

A szövődmények azonban nemcsak a kinézetet érintik. A felszínes légzés nem biztosít elegendő oxigént a vérben, mely kihat az egészséges alvásra. A gyerekek fáradtak lesznek és gyengén teljesítenek az iskolában, gyakran haragot és frusztrációt mutatnak, melyek tipikusan a figyelemhiányos hiperaktivitás (ADHD) tünetei. Ennek eredményeként a betegséget gyakran félrediagnosztizálják.

Az emberek naponta körülbelül 2000-szer nyelnek, melynek következtében a nyelv felpréselődik a szájpadlásra, kiszélesítve azt. A szájon át légzők a szájüreg kiszáradása miatt nem nyelnek ilyen sűrűn, a nyomás hiánya a szájpadlás boltozódását eredményezi. Mivel manapság ritkábban végeznek mandulaműtétet, ez okozhatja a szájon át történő légzés gyakoriságának emelkedését.

Animáció: HáziPatika.com

Forrás: Medipress