Kisgyerek

Sürgősen tenni kell valamit a gyermekgyógyászatért

Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője a gyermekgyógyászatot jelölte meg elsődlegesen fejlesztendő területként az egészségügyön belül. A Házi Gyermekorvosok Egyesülete már egy éve letette szakmai javaslatcsomagját.
2018. Június 14.
Sürgősen tenni kell valamit a gyermekgyógyászatért

A Zoom.hu kérdezte Póta Györgyöt, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnökét annak apropóján, hogy az Emmi új vezetője Kásler Miklós a gyermekgyógyászatot jelölte meg elsődlegesen fejlesztendő területként. Póta elmondta, hogy a praxisok drágák, az orvosok életkora magas, ha így haladunk, akkor 10 év múlva meg is szűnhet az ágazat.

A HGyE már egy éve javaslatcsomaggal állt elő a terület megmentésére, amit az államtitkárságnak meg is mutattak.

“Néhány reakció érkezett, de aztán jött a kampány és minden fontosabbá vált. Bízunk benne, hogy ez változik” – mondta a Zoom.hu-nak Póta György.

Az egyesület azt várja az új kormánytól, vegye figyelembe a gyermekgyógyászat speciális helyzetét. Póta György azt is elmondta, hogy őket még senki sem kereste fel a fejlesztésekkel kapcsolatban, ez azonban nem is szokás.

“Régóta csinálom ezt az egészet, tisztában vagyok vele, hogy nem szabad udvariaskodni, nem várjuk meg, hogy ők keressenek bennünket, annyi időnk nincs. Mi keressük fel az államtitkárságot, a közvetlen kérdésekkel ugyanis nyilvánvalóan nem Kásler Miklós foglalkozik majd. Magunknak kell kidolgozunk a szakmánk jövőjével kapcsolatos terveket, a jogi, finanszírozási kérdésekkel is nekünk kell foglalkoznunk. Évek óta bombázzuk például az aktuális államtitkárságot azzal, hogy az a plusz szaktudás, amit a gyermekgyógyász szakvizsga jelent, nincs megkülönböztetve a családorvoslástól” – Póta György.

Kapcsolódó cikkeink gyermekgyógyászat témában:

Forrás: MedicalOnline