Fotó: Haralambidou Anthoula
Recept: Balányi Klári
Hozzávalók:10 deka vaj, 1 deci tej, 30 deka liszt, 10 deka rizsliszt, egy tasak (7 gramm) szárított élesztő, két kávéskanál cukor, egy csipet só, egy tojás, körülbelül 1 kg sütőtök.
Bögrében melegítsd meg a tejet, tedd bele a vaj felét, hogy felolvadjon. A langyos vajas tejbe keverd még bele a cukrot és a sót. Szórj egy mélyebb tálba 30 deka lisztet, add hozzá az élesztőt és a tojás sárgáját. A vajas tejjel dolgozd ki a tésztát ruganyosra, ha szükséges, adj hozzá még kevés lisztet. Legalább egy órán át hagyd langyos helyen, letakarva pihenni. Közben hámozd meg a tököt, egyik végéből vágj le kis darabot, és tedd félre. A többit kockázd fel, kevés vízben főzd puhára. Szűrd le – a főzőlevet elhasználhatod leves vagy gyümölcstea készítéséhez, a sütőtökhöz pedig add hozzá a megmaradt fél vajat és a rizslisztet, azután pépesítsd botmixerrel. Nyújtsd ki a tésztát fél kisujjnyi vékonyságúra, vágj ki belőle a tortaforma aljára egy körlapot. A maradék tésztát oszd három egyenlő részre, sodorj belőlük ujjnyi vékony hurkákat, és fond össze őket. Kend ki mogyorónyi vajjal a tortaformát, helyezd az aljára a tésztát, a fonatot pedig körben a szélére, és kend meg tojásfehérjével. Simítsd a sütőtökkrémet a koszorú közepébe, tetejére reszelj egy réteg nyers sütőtököt a félretett darabból, majd told meleg sütőbe. Középen 200 fokon süsd aranybarnára. Langyosan és hidegen is finom.
Forrás: Kismama magazin