Kisgyerek

Szexuális kényszerítés az újbudai óvodában: felfüggesztették a vezető munkaviszonyát

Elképesztő, de - sajtóhírek szerint - a most letartóztatott dolgozóra már előző munkahelyén is panaszkodtak, mégsem bocsátották el, csupán áthelyezték a gazdagréti óvodába.
2024. Március 06.
(A kép illusztráció. Kép forrása: Getty Imges)

Ahogy arról korábban a 24.hu beszámolt, pénteken szexuális kényszerítés bűntettének gyanúja miatt őrizetbe vettek egy újbudai óvodai dolgozót, akinek másnap elrendelték a letartóztatását, és a kényszerintézkedés helyéül az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyintézetet jelölték ki. A lap szerint a férfi hat éve dolgozott a Gazdagréti Szivárvány Óvodában pedagógiai asszisztensként, de miután büntetőeljárás indult vele szemben, azonnali hatállyal megszüntették a munkaviszonyát.

Újbuda Önkormányzatának friss közleménye szerint az ügy kapcsán rendkívüli ülést tartottak. „A Gazdagréti Szivárvány Óvodában történtek teljeskörű felderítésének, és a gyermekek védelmének érdekében hozott döntéseket Újbuda képviselő-testülete” – írják a közleményben, mely szerint a képviselők vizsgálóbiztos kinevezéséről döntöttek, és az eljárás idejére az érintett óvoda vezetőjének munkaviszonyát felfüggesztették (az Észak-Kelenföldi Óvoda igazgatóját kérték fel az intézmény vezetésére). Továbbá a testület megbízta a Kulturális és Köznevelési Bizottságot, vizsgálja meg, milyen további intézkedésekkel lehet erősíteni és javítani a gyermekvédelem helyzetét a kerületben.

Bár sajtóhírek szerint az ügyben érintett dolgozóra már az előző munkahelyén is érkezett panasz, ennek ellenére nem szüntették meg munkaviszonyát, hanem áthelyezték a Gazdagréti Óvodába. Ezért a benyújtott módosító javaslat azt indítványozta, hogy a vizsgálat terjedjen ki a munkahelyváltás körülményeire is.

Az önkormányzat a közleményben azt írja, hogy az óvodában folyamatosan rendelkezésre áll gyermekpszichológus, emellett a városvezetés felkérte Herczog Mária gyermekvédelmi szakembert, hogy szakértelmével személyesen segítse a gyerekeket, a szülőket és az óvodai dolgozókat.