Kisgyerek

Telitalpasok

Minden gyerek telitalpasan születik. Az egészséges terheléstől, mozgástól alakul ki a haránt és a hosszirányú lábboltozat.
2002. November 04.

Kezdetben normálisan is a belboka kicsit lejjebb áll, a sarokcsont picit befelé dől. Ráadásul a csecsemők és kisdedek párnás, zsíros lábacskája a kialakulóban lévő boltozatot is elfedi. Attól tehát nem kell megijedni, ha gyermekünk kezdetben “lúdtalpasnak” tűnik. Vigyáznunk kell azonban, hogy milyen cipőt adunk a lábára. Alapszabály, hogy cipőt ne örököljünk, lehetőleg még testvértől sem. A rövid ideig használt kisingek, ruhák, nadrágok nem mennek tönkre, bátran továbbadhatjuk vagy elfogadhatjuk őket.

A cipő azonban elhasználódik, megkopik, kinyúlik és higiénés szempontból sem ajánlható. A jó cipő olyan, hogy tartja a gyerek sarkát, s kemény kérge van. A szandál is ilyen legyen! Lehetőség szerint az első életévekben a belső élén a sarok kívül vagy belül legyen megemelve. A sarokcsont jó állásban tartása segíti a lábboltozatok kialakulását.

Betét nélkül

A szülők által oly nagyon figyelt hosszboltozati emelés (betét) egyáltalán nem követelmény, sőt, inkább káros. Hiszen ilyenkor a cipő nyomja fel a lábat, ezzel feleslegessé teszi az izmok munkáját, végső soron nehezíti a jó tartás kialakítását. Sajnos szomorúan tapasztalom cipővásárláskor, hogy az eladók a gyermekcipőknél ezt dicsérik.

A másik fontos dolog, hogy a talp ne legyen se túl puha, se nagyon kemény. Hiszen a cipő első részének a lábbal együtt szinte gördülnie kell járáskor. Próbáljuk fel a kicsire a cipőt, hogy lássuk, hogyan illeszkedik a lábára, meg lehet-e rajta kellően szorítani, elfér-e benne jól a kisujja is, s tud-e benne kényelmesen szaladni. A papucs, a hótaposó vagy a gumicsizma lehetőleg csak szükség szerinti, alkalmi viselet legyen. Ezek egyike sem tartja jól a lábat.

Mezítlábazás

Egy másik tévedés, hogy a mezítlábazás minden körülmények között jót tesz a lábnak. Nem! Csak az egyenetlen, rugalmas talajon járás erősíti a lábizmokat. Ilyen például a fű, a homok, az aprókavics. A betonozott, aszfaltozott úton cipőben járjon!

A jó adottságú gyerek sok mindent, így sok rossz cipőt is kibír. Ha megtehetjük, akkor figyeljünk arra, milyen lábbelit adunk rá. Választáskor aztán végképp ne a divat vagy az esztétikum legyen a fő szempont.

III. évfolyam, 11. számKapcsolódó cikkeink:

7+1 tudnivaló az ideális babacipő kiválasztásához

Könnyű léptekkel

Forrás: Baba Magazin