Kisgyerek

Tényleg veszélyes megenni az almamagot?

Azt tudjuk, hogy az alma nagyon egészséges, vannak, akik még a csutkát is megeszik. Mások azonban attól tartanak, hogy az almamag káros az egészségre. Mi az igazság?
2023. Január 06.
Lányok almát esznek a természetben
Kép: Getty Images

A legtöbb ember azért nem eszik meg az alma magjait, mert kesernyés ízűek, ha mégis megeszik egyet-kettőt, nem törődik vele. Míg mások ragaszkodnak ahhoz az elmélethez, hogy az alma magja káros, sőt egyenesen veszélyes lehet, ezért soha nem fogyasztják el.

Az almáról tudjuk, hogy rengeteg egészséges vegyületet tartalmaz, többek között antioxidánsokat, vitaminokat és élelmi rostokat. Az almamagok azonban egy amygdalin nevű vegyületet tartalmaznak, amely mérgező hatású lehet.

Az amygdalin a mag kémiai védekező rendszerének része. Ha a mag sértetlen, akkor ártalmatlan, de ha a magot megrágják vagy más módon megsérül, az amygdalin hidrogén-cianiddá bomlik. Ez nagyon mérgező, sőt nagy dózisban akár halálos is lehet.

Az amigdalin viszonylag nagy mennyiségben fordul elő a Rosaceae családba tartozó gyümölcsök magvaiban, amelyek közé tartozik az alma, a mandula, a sárgabarack, az őszibarack és a cseresznye.

Cianid mérgezés

A cianogén növényi vegyületek fogyasztása cianidmérgezést okozhat. Ezek a vegyületek a sárgabarackmagban, a mandulában, a káposztában és az almamagban fordulnak elő.

A cianidmérgezés enyhe tünetei a következők lehetnek:

Akut mérgezés eszméletvesztéshez, magas vérnyomáshoz, bénuláshoz és kómához vezethet.

A megbetegedéshez szükséges pontos mennyiség a testsúlytól függ. A kisgyermekeknél nagyobb a kockázat.

Az almamagban lévő mérgező vegyületek

Ahhoz, hogy az almamagokban lévő mérgező vegyületek halálosak legyenek elég sok körülménynek kéne együtt állnia: függ a magok számától, az ember testsúlyától, tűrőképességétől és az alma fajtájától is. Az almában lévő amygdalin mennyisége az almafajtától és a termesztési környezettől függően változik. Fontos szem előtt tartani, hogy amikor az amygdalin nem halálos, kisebb mennyiségben még mindig megbetegítheti az embert.

Akkor most veszélyes az almamagvak fogyasztása?

Néhány almamag elfogyasztása biztonságos. Nagy mennyiségű őrölt vagy összezúzott mag elfogyasztása vagy fogyasztása azonban végzetes lehet.

Egy 2015-ös kutatás szerint 1 gramm almamag amygdalin tartalma az alma fajtájától függően 1-4 milligramm (mg) között mozog. A magokból származó cianid mennyisége azonban jóval alacsonyabb.

A hidrogén-cianid halálos dózisa 50-300 mg körül lehet.

Az almamagok grammonként 0,6 mg hidrogén-cianidot képesek felszabadítani. Ez azt jelenti, hogy egy személynek 83-500 almamagot kellene megennie ahhoz, hogy akut cianidmérgezést kapjon.

Más szóval, egy csésze őrölt almamag elfogyasztása halálos lehet, vagy legalábbis betegséget okozhat. Egyetlen alma magjának elfogyasztása azonban nem okozna problémát.

Ennek ellenére a kutatók azt javasolják, hogy magas amygdalin tartalmuk miatt kerüljük az alma magvak fogyasztását, és távolítsuk el őket az almalé készítése előtt.

Mi a helyzet az almalével?

Az almalé és a turmixok gyakran tartalmaznak egész, zúzott almát, beleértve a magházat és a magokat is. Mivel a feldolgozás során az almamagok összetörnek, némi cianidot szabadíthatnak fel, amely a gyümölcslében marad.

Amikor azonban a kutatók megvizsgálták, hogy mennyi amygdalin van a kereskedelmi almalevekben, nagyon alacsony mennyiséget találtak, a következő értékek között:

  • 0,01-0,04 mg milliliterenként (ml) a préselt almalében.
  • 0,001-0,007 mg/ml a tartós almalében

A vizsgálat szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható almalében lévő amygdalin mennyisége valószínűleg nem okoz károsodást.

Ennek ellenére az amygdalin-tartalom miatt azt javasolják, hogy az alma magjának fogyasztását kerüljük, és távolítsuk el az alma magját, mielőtt levet préselnénk belőle.

A lényeg tehát az, hogy egy-két almamag elfogyasztása nem ad okot aggodalomra, de azok, akik szerint van veszélye az almamag fogyasztásnak nem is tévedtek olyan nagyot. Létezik az a mennyiség, amely már valóban nem egészséges, sőt, akár káros is lehet, noha nem valószínű, hogy egy ültő helyünkben megennénk akkora adagot.

Forrás: medicalnewstoday.com