Kisgyerek

Tincsekbe gabalyodott hajgumi – 3 trükk, hogy fájdalommentesen szedd ki

Ugyan melyik kislány szereti a fésülködést? A hajgumi eltávolítása hasonló tortúrát jelenthet nekik – de vannak ügyes fogások, amelyekkel a legmakacsabb gubancok közül is könnyebb lesz kiszedni.
2022. December 03.
hajfonat, hajgumi, gubanc

Ahhoz, hogy tartsa a copfot vagy fonatot, elég szorosnak kell lennie a hajguminak. És a vékony copfocskákat sokszor csak a kis szilikon hajgumi tartja meg – ennek az eltávolítása lehet a legproblémásabb mind közül. Ha megoldható a copfozás puhább, simább felületű gumival, már előrébb vagytok, ha pedig selyem anyagból készült gumi, vagyis a scrunchie is használható, azzal tényleg könnyű lesz a művelet. Finoman kicsusszan ugyanis a hajból. De ez utóbbiak akkor használhatók jobban, amikor már dúsabb és hosszabb a kicsik haja, egy babakorból alig kinőtt kislány copfocskájában ezek a kíméletesebb verziók nem vagy csak nagyon nehezen használhatók. Marad tehát a vékonyabb, erősebb gumi, és a küzdés a fésüléssel – vagy az ügyes trükközés! Mutatjuk, mi mindent vethetsz be, hogy könnyen menjen a copf szétbontása.

1. Vágd el!

Ha a vékony szilikon hajgumit használtátok a fonatka végén, azt bizony nehéz lehúzni róla anélkül, hogy fájdalmat okoznál. Próbáld úgy, hogy a gumi felett erősen tartod a fonatot az egyik kezeddel, a másikkal pedig húzod a gumit, így kíméletesebb. De még egyszerűbb, ha elvágod a gumit – ez főleg akkor segít, ha bele is gabalyodott a szálak közé. Mindig a kicsi arcától távól, a haj növekedésével megegyező irányban vezesd a kisollót. Ha mesteri fonatokat készítesz naponta, akár egy speciális gumielvágó eszközt is beszerezhettek, egyetlen mozdulattal, a szálakat megkímélve szabadíthatod meg tőle a fürtöket.

2. Fújd be!

Szilikon és textil hajgumival is működik a következő trükk: fújj rá hajban maradó kondicionálót. (Krémes verzióval is működhet akár, akkor arra figyelj, hogy csak keveset tegyél felőle, de a spray verzió sokkal jobban eloszlik.) Megkönnyíti, hogy lecsússzon a szálakon a gumi, puhábbá és rugalmasabbá teszi a szálakat, könnyebbé a kifésülést.

3. Olajozz!

Ugyanígy segíthet, ha egy kis hajolajat teszel a gumi alatti részre, de akár egy kis kókusz- vagy mandulaolaj is megteszi. Ezt nagyon jó akkor bevetni, ha jó nagy gubanc alakult ki a gumi körül: ha bekened az ominózus területet, az ujjaiddal lassan, türelmesen húzogatva szét tudod szálazni a bogot, és jó eséllyel nem kell kivágni onnan.

Nyitókép forrása: Getty Images