Kisgyerek

Tippek a testvérek közti féltékenység csökkentésére

A testvérféltékenység esetére, bármilyen formában is jelentkezzen - például egy új kistestvér érkezésekor, vagy amikor éppen a kicsi féltékeny a nagyra, mert néhány dolog csak neki van megengedve -, van néhány taktika, amit érdemes kipróbálni.
2020. December 08.
Tippek a testvérek közti féltékenység csökkentésére (Fotó: Getty Images)

Milyen módszerek segíthetnek, hogy csökkenthesd a zöld szemű szörny okozta dühkitörések számát, és elősegíthesd a testvérek közötti erősebb kapcsolatot?

Az idősebb testvér támogatása, hogy alkalmazkodhasson a kistestvérhez

Ha az idősebb testvér hozzászokott ahhoz, hogy ő a családotok kisbabája, akkor nem meglepő, hogy elkezd irigykedni, amikor megérkezik a kicsi, akit több figyelemben fog részesülni.

  • Ebben nem segít az, ha a babát “vonod felelősségre”, például azzal, hogy “Nem tudok most veled játszani, mert a babát etetem”, vagy “Nem tudunk most sétálni menni, mert a baba alszik”. Helyette sokkal jobb, ha rögtön egy alternatív megoldással állsz elő, mint például, hogy öt perc múlva játszol a nagyobb gyerkőccel, vagy ebéd után elmentek sétálni.
  • Az idősebb testvérnek szüksége van arra, hogy szeretve és fontosnak érezze magát, ezért mindig dicsérd meg, ha valami jót, kedveset tesz, különösen, ha a babával teszi azt – ilyenkor mondd el neki, milyen jó nagytestvér.
  • De ne csak akkor kapjon figyelmet, ha valami kedveset tett a babához köthetően. Legyen néhány extra alkalom minden nap, amikor ki tudod fejezni, mennyire szereted, amikor közösen tudtok időt tölteni – ilyen lehet lefekvés előtt egy kis extra közös játék, vagy még egy mese elolvasása.

Ha a gyerekek versengenek egymással

Ahogy a gyerekek növekszenek (illetve ha több testvér is születik), egyre több lehet az irigység köztük. Ilyenkor a következőkkel érdemes próbálkozni:

  • A felelősség megosztása. Amikor az egyik gyerek áldozatként viselkedik, és a másik gyermeket jelöli meg hibásként (ezeket a szerepeket gyakran cserélik), ne csak az egyiküket okold. Még ha “ő is kezdte”, tedd egyértelművé, hogy a másiknak nem kell mindenben részt vennie.
  • A féltékenység csökkentése. Ha az egyik gyermek féltékeny a másikra, nem érdemes túlreagálni, helyette csak ismerd el az érzését, mondd el neki, hogy normális dolog, ha időnként féltékenyek vagyunk. Ezután lépj egyet tovább, és mondd el neki, hogy ő is sok szuper dolgot tud csinálni, és akár javasolj neki valamilyen közös időtöltést.
  • Jobb kerülni az összehasonlítást. Az egyik gyerek valószínűleg jobb lesz bizonyos tantárgyakban, mint a másik, és az idősebb egy ideig gyorsabban fut majd, mint a fiatalabb. De jobb kerülni, hogy ezekben a képességekben, vagy akár a viselkedésükben összehasonlítsd őket. Helyette arra biztasd a gyermekeidet, hogy saját korábbi teljesítményükkel hasonlítsák össze a jelenlegit.
  • Tölts külön-külön is időt a gyerekekkel. A testvérek között gyakran származik abból nézeteltérés, hogy úgy érzik, a szülő jobban szeretik a másikukat. Ezt azzal lehet megelőzni, ha mindegy gyermekeddel egyenként is töltesz el időt – nem kell valamilyen extra programra gondolni, sokkal inkább olyasmire, amit könnyen a napi, heti rutinba is építhettek. Például közös olvasás a kanapén a nagyobbal, amíg a kicsi alszik, és játék a kisebbel, amíg a nagyobb a házi feladatot csinálja. A lényeg, hogy minden gyermeked tudja, hogy különleges helye van a szívedben.

Forrás: verywellfamily.com