Kisgyerek

Új rezsikedvezmény érkezett a családoknak

A családi fogyasztói közösségek egy új rendelet alapján kedvezményeket kapnak. Mit jelent ez?
2022. Szeptember 13.
kisfiú makettházat tart a kezében

Szeptember 9-én jelent meg a Magyar Közlönyben jelent meg a kormány új rendelete, amit a családi fogyasztói közösségekre, valamint a családi otthonteremtési kedvezményből megvalósuló tetőtérbeépítésekre vonatkozó kedvezmények bevezetése érdekében hoztak, számolt be róla a Pénzcentrum.

Ahogy a portál írja, a jogilag egy ingatlanon élő, egy mérőórát használó, de több családból álló lakóközösségek – jellemzően például az egy házban vagy közös telken együtt élő több generációs család – a rezsicsökkentés szigorításának eddigi egyik legnagyobb vesztesei. Ők az új változtatás alapján többszörösen is igénybe vehetik majd a továbbra is rezsicsökkentett áron elérhető gázmennyiséget, ugyanis úgynevezett családi fogyasztói közösségként kedvezményt kapnak a rendelet alapján.

A kormány új rendelete szerint a hatóság a jogszabályi korlátozásokat nem fogja figyelembe venni „ha a társasháznak, lakásszövetkezetnek nem minősülő ingatlanon belül több, de legfeljebb négy önálló, az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet 105. §-a szerinti lakás rendeltetési egység (a továbbiakban: lakás rendeltetési egység) található, a települési önkormányzat jegyzője (a továbbiakban: eljáró hatóság) kérelemre 8 napon belül hatósági bizonyítványt állít ki a lakás rendeltetési egységek számáról”.

Mi számít ”lakásnak” az 1997-es rendelet szerint, amire hivatkoznak? Ezt olyan huzamos tartózkodás céljára szolgáló önálló rendeltetési egységként határozza meg, amelynek lakóhelyiségeit, főzőhelyiségeit, egészségügyi helyiségeit, közlekedő helyiségeit és tároló úgy kell kialakítani, hogy együttesen lehetővé tegyék:

  • a pihenést – alvást – és az otthoni tevékenységek folytatását,
  • a főzést, mosogatást és az étkezést,
  • a tisztálkodást, a mosást, az illemhely-használatot,
  • az életvitelhez szükséges anyagok és tárgyak tárolását tervezési program szerint.

Miután kiállították a bizonyítványt, rezsicsökkentett áron “a lakossági fogyasztó lakás rendeltetési egységei számának szorzata alapján számított mennyiség vonatkozásában jogosult” földgázt venni.

Megjegyzik azt is, hogy ha egy ellenőrzés során kiderül, hogy a kedvezményt jogosulatlanul vették igénybe, abban az esetben a jogosulatlanul alacsony áron elszámolt mennyiséget a piaci ár másfélszeresének megfelelően kell elszámolni.

Forrás: Pénzcentrum