Kisgyerek

Vegyünk egy mély levegőt: milyen orrspray-t válasszunk?

Azok számára, akik az orrdugulás rémével küzdenek, igazi megváltás, amikor időszakonként fellélegezhetnek. Általában egy orrspray használata segíthet, persze egyáltalán nem mindegy, hogy milyen.
2023. November 28.
FOTÓ: GETTY IMAGES
FOTÓ: GETTY IMAGES

Orrunk a levegő fő belépési pontja szervezetünkbe, ezért is mondhatjuk, hogy a légzőrendszer legkiszolgáltatottabb szerkezete. Folyamatosan érintkezik a külső környezettel, ami pedig köztudottan szennyezéseket, port, vírusokat, baktériumokat és allergéneket is tartalmaz. Az orrváladék megragadja ezeket a részecskéket, amelyek orrfújással, tüsszögéssel ürülnek ki, vagy a garat felé tolódnak, és a gyomor savas környezetében egész egyszerűen elpusztulnak.

Leggyakoribb légúti betegségek a nátha és az allergia

Tipikus tünetük az orrdugulás, ami kifejezetten zavaró, mégis a szervezet védekezése szempontjából rendkívül hasznos jelenség. A gyakori légúti vírusok hőmérsékletérzékenyek, és jól szaporodnak a felső légutak viszonylag hidegebb hőmérsékletén (32 °C), viszont testhőmérsékleten (37 °C) már korlátozottan képesek erre. Mivel az orrdugulás hatására megnő az orrnyálkahártyánk hőmérséklete, a szervezet maga korlátozza a vírusok szaporodását egyfajta önvédelmi mechanizmusként. Ne higgyük azonban, hogy csak az emberre jellemző az orr eldugulása. Számtalan kutatásban vizsgáltak kutyákat, macskákat, sertéseket, nyulakat és a patkányokat is, és váltakozó erősséggel ugyan, de bizonyíthatóan ugyanez a tünet volt jelen ezeknél az emlősállatoknál is.

Ha meg akarunk szabadulni ettől a bosszantó és mindennapi életünket megkeserítő tünettől, számtalan lehetőségünk van rá a modern orvoslás világában. Ha hatóanyagokat tartalmazó orrspray-t választunk, akkor egy csapásra megszűnhet minden problémánk, fellélegezhetünk. De ez esetben figyelnünk kell a betegtájékoztatóban leírtakra, sose használjuk az ajánlott időn túl a hatóanyagos orrspray-ket!

Tengervizes orrspray

A természetes megoldást keresők a tengervizet tartalmazó orrspray-ket részesítik előnyben, hiszen biztonságos a használatuk; mellékhatások és hozzászokás veszélye nélkül segítenek. Nagy többségük izotóniás azaz használatuk hidratálásra, regenerálásra ajánlott továbbá hatóanyagos orrspray mellé , hogy mielőbb visszaállítsuk az orrnyálkahártyánk helyes működését. Kisbabáknál szinte nélkülözhetetlen, hiszen ők nem tudják kifújni az orrukat, és a pangó váladék gyorsan felülfertőződést okozhat náluk. A szülők jól ismerik az orrszívó porszívót. Az ezzel való kiszívás sokkal hatékonyabb, ha előtte tengervizes orrspray-el befújunk az orrjáratba így lazítva fel a besűrűsödött, megszáradt váladékot. De ha allergia miatt merül fel a használatuk, a hosszútávú alkalmazás során is tökéletesen beválik. Felmerül azonban a kérdés, hogy milyen fajtát válasszunk? Jellemzően kétféle tengervizes orrspray-t vásárolhatunk: izotóniás és hipertóniás változatot kínálnak a gyógyszertárakban. Ezek mindkét esetben számtalan ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaznak, de hatásukban más és más célt szolgálnak.

Ásványi sók, nyomelemek: tudjuk, hogy szükségesek csemeténk fejlődéséhez, de nem mindegyik, és nem korlátlan mennyiségben. Nézzük az ideális palettát!

 

Az izotóniás koncentráció (0,9% NaCl), tökéletesen megegyezik az emberi szervezetben lévő Na+ és Cl- ionok koncentrációjával, így a mikroszűrt, higított készítményt biztonsággal használhatják kismamák és gyermekek is. Bár kevésbé beszélünk az orrhigiéniáról, de az izotóniás orrspray-k használata megerősíthet bennünket abban, hogy nagyon is fontos szerepe van az életünkben. Orrnyálkahártyánk nem szárad ki,  de használatukkal az allergiát okozó pollenek, szennyeződések is könnyen eltávolíthatóak.

A hipertóniás, tengervizes orrspray-k sokkal erősebb koncentrációban tartalmazzák a sót, tulajdonképpen hígitatlan tengervizet tartalmaznak. A magas sókoncentráció már képes enyhíteni az orrdugulást, de még így is kíméletesebbek, mint a hatóanyagos verziók. Használatuk nem csupán a természetes készítmények kedvelőiknek ajánlott, hanem  például a kismamáknak is, akiknek nem javasolt a hatóanyagos orrspray-k használata.  Akik tartanak az orrspray függőség kialakulásától, vagy épp megszabadulnának ezen problémától, ők is szintén bátran használhatják hiszen lévén 100%-ban természetes készítmények, hosszú távon sem okoznak függőséget.