Kisgyerek

Vírusok és légszennyezettség miatt van ennyi hörgőgyulladásos eset

Az elmúlt hetekben kiemelkedően sok hörgőgyulladásos megbetegedés volt a gyermekek körében. A száraz, rohamos ingerköhögéssel járó betegség előfordulása az influenzavírus terjedésével együtt nő, a panaszokat tovább erősítette a légszennyezettség is.
2017. Február 28.

A múlt héten az országos tisztifőorvos arra kérte az egészségügyi intézményeket, hogy lehetőleg ne Budapestre küldjenek lélegeztetőgépre szoruló beteget, mert megteltek a fővárosi gyermekintenzív ágyak. Ennek az volt a közvetlen kiváltó oka, hogy az utóbbi időben túlzottan megnőtt az azonnali lélegeztetésre szoruló vírus okozta hörgőgyulladásos csecsemő- és kisgyermek betegek száma.

A HáziPatika.com járt utána annak, hogy vajon miért nőtt meg ilyen mértékben a hörgőgyulladásos betegek száma.

A bronchiolitis a felső és az alsó légutakat egyaránt érintő, vírusos eredetű megbetegedés, mely a hörgőcskék gyulladásával jár. Nagyrészt vírusfertőzés okozza, a betegség kialakulásáért a különböző rhino-, influenza-, parainfluenza-, corona-, pneumo-, metapneumo- és adenovírusok lehetnek a felelősek. Cseppfertőzés útján, igen gyorsan terjed, főként amiatt, hogy a vírusok akár hosszú órákon keresztül képesek életben maradni a különböző felületeken, így könnyen utat találnak egyik gazdatestről a másikra.

Az őszi-téli időszakban a bronchiolitises, illetve a gége gyulladásával járó laryngitises betegek száma egyébként is megemelkedik, amelyre az influenzajárvány miatti betegséghullám csak ráerősített. Persze nem csak az influenzavírus, de számos más vírusfajta is okozhatja a bronchiolitises köhögést – mondta el a HáziPatika.com megkeresésére Dr. Román Rita házi gyermekorvos és gyermektüdőgyógyász. A házi gyermekorvos hozzátette, hogy a köhögőrohamok a légszennyezettség miatt is súlyosbodhattak, melynek számos magyar nagyváros lakosai ki voltak téve az utóbbi hetekben.

A Levegő Munkacsoport február végi adatai szerint hat hazai mérőállomás adatai alapján 35-nél több napon át haladta meg a légszennyezés az egészségügyi határértéket. A szervezet szerint az elmúlt években a mérőállomások nem mutattak ilyen rossz helyzetet, a magasabb levegőszennyezettséghez többek között hozzájárult a szélcsendes időjárás, az olcsó üzemanyag miatti fokozott forgalom, illetve a rendkívül hideg tél, amely intenzívebb fűtésre kényszerítette a lakosságot.

A köhögést a légszennyezettség súlyosbítja, de elsősorban az azt kiváltó vírusok ellen érdemes védekezni. Ebben komoly szerepet játszik az immunerősítés – hangsúlyozta a gyermekorvos. Dr. Román Rita azt is javasolta, hogy a gyermeket, ha lehet, három éves kornál korábban ne adják a szülők közösségbe, hiszen a bölcsődés korosztály immunrendszere még kevésbé fejlett, így nehezebben tud megküzdeni a vírusokkal. Ha mégis, úgy vitaminokkal és vitamindús ételekkel kell erősíteni a gyerekek szervezetének ellenálló képességét.

A gyermekorvos, aki Szegeden praktizál arról számolt be a HáziPatika.com-nak, hogy naponta körülbelül negyven páciens jelentkezik nála köhögéses panaszokkal. Ha nehézlégzés, fulladás, zihálás és sápadtság is társul a tünetekhez, akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

A köhögőrohamok a gyermek pihenésére, alvására, így általános közérzetére is hatással vannak. A száraz, rohamos ingerköhögés akár két-három hétig is elhúzódhat és bár nem igényel folyamatos otthontartózkodást, fontos, hogy a gyerek kipihenje a betegséget és ne erőltesse meg magát- tette hozzá a gyermekorvos a HáziPatika.com-nak.

Kapcsolódó cikkeink:

A vírusos hörgőgyulladás tünetei gyerekeknél

A három leggyakoribb köhögős megbetegedés gyerekeknél

Forrás: HáziPatika.com/babaszoba.hu