Pénztárca

4 pénztárcabarát családi program a nyárra

Nem tudtok, vagy nem akartok mélyen a zsebetekbe nyúlni, mégis szeretnétek izgalmas programokat szervezni a gyerekeknek a nyárra? Adunk néhány tippet!
2022. Július 14.
Fotó: Getty Images

Nem kell feltétlenül messzire menni izgalmas nyári kalandokért! Itthon Magyarországon – sőt akár a ház hátsó kertjében – is lehet olyan programokat találni, esetleg kitalálni, ami a felnőtteknek és a különböző korú gyerekeknek egyaránt élvezetes lehet – ráadásul még a családi költségvetést sem vágja tönkre. 

Gyerekbarát kiállítások

Budapesten rengeteg érdekes és a gyerekek számára is izgalmas kiállítás, illetve interaktív múzeum közül választhattok. A Csodák Palotája mellett például mindenképpen érdemes meglátogatni a Flippermúzeumot, a Szelfimúzeumot, vagy éppen a Csokoládé Múzeumot. Ha vidékben gondolkoztok, akkor semmiképpen ne hagyjátok ki a a Szentendrei Skanzent, Magyarország legnagyobb szabadtéri múzeumát, de ott van a szolnoki RepTár is, egy egyedülálló repüléstörténeti kiállítóhely hatalmas harci gépekkel és interaktív elemekkel.  

Az állatokat nem lehet megunni

A Fővárosi Állatkert minden gyereknek hatalmas élményt nyújt – de akkor sem kell állatos élmények nélkül maradnotok, ha az ország minden állatkertjét kétszer végigjártátok már. Budapest legnagyobb állatotthonában, a Noé Állatotthonban minden szombaton nyíltnapot tartanak a családok számára, hogy a gyerekek személyesen találkozhassanak a mentett állatokkal. Ha pedig a gyerkőcök kicsit “vadabb” állatokra lennének kíváncsiak, akkor vegyétek az irányt Veresegyháza felé, a Medveotthonba, ahol farkasok, hiúzok, mosómedvék, lámák, ormányos medvék és rénszarvasok várják a látogatókat.

Kirándulás együtt

Pakoljatok be az autóba, és töltsetek el egy közös napot egy közeli tó, folyó, vagy hegy mellett. A lényeg, hogy kint legyetek a szabadban.  Fontos, hogy vigyetek magatokkal rengeteg harapni – és persze innivalót, hogy még véletlenül se rontsa az el a kirándulást, hogy órákon át  büfést kerestek a gyerekeknek. Hogy biztosan ne unatkozzon senki sem, pakoljatok be néhány kültéri játékot, rejtvényújságot és könyvet is. Függetlenül attól, hogy pontosan hova fogtok menni, és mit fogtok csinálni, már az a tény, hogy a család együtt lehet a természetben, biztosan emlékezetes élmény lesz a gyerekeknek. 

Néhány Budapesthez közeli, szuper kirándulóhely:

  • Prédikálószék, Visegrádi-hegység 
  • Paprikás-patak, Solymár
  • Holdvirág-árok, Pomáz

Buli a kertben 

Ha végképp nincs lehetőségetek elutazni, akkor sem kell egy percig sem szomorkodni! Vegyetek egy sátrat – vagy csináljatok egyet magatok (a neten csomó ötletet találtok) – és állítsátok fel az udvaron. (Arra figyeljetek, hogy jól át tudja járni a levegő ebben a melegben.) Ez lesz a gyerekek saját nyári bunkere. Ha kicsit fokozni szeretnétek a gyerkőcök kényelmét, béleljétek ki takarókkal, párnákkal, vigyetek ki egy kisasztalt, amit tömjetek meg egészséges nassolnivalóval és hideg üdítővel. Esténként feküdjön ki az egész család, és játsszatok egy izgalmas társasjátékkal.