Pénztárca

Azok, akik nem fértek be az államiba, akár 100 ezer forintot is fizethetnek havonta a magánbölcsiért

Ráadásul már bölcsődei támogatás sem jár.
2023. Augusztus 30.
Bölcsőde
Kép: Getty Images

Jön a szeptember, de ez nem csak iskolakezdést jelent, hanem bölcsődei beszoktatást is. Sok gyerek azonban nem fért be az állami bölcsődei férőhelyekre, nekik nem marad más, mint a magánbölcsi. A térítési díjak, étkezési költségek azonban nem ritkán elérik a havi 100 ezer forintot.

Nagy igény van a bölcsődei ellátásra, de sok családnak jelent problémát, hogy az állami bölcsődékben nincs elég férőhely. Ilyenkor marad a magánbölcsőde, amely azonban nem ritkán 60-100 ezer forintos havi kiadást is jelent a családoknak. Viszont már bölcsődei támogatás sem igényelhető március 31-e óta, pedig a legfeljebb havi 40 ezer forint könnyebbséget jelentene azoknak, akiknek a gyereke nem került be állami helyre.

Hol mennyi?

A Pénzcentrum utána járt a budapesti és megyeszékhelyeken található bölcsődék térítési díjainak, bár viszonylag kevés honlapon tüntetik fel az árakat. Ez alapján:

Budapesten átlagosan 100 ezer forintos, míg a megyeszékhelyeken átlagosan 60 ezer forintos költséggel lehet számolni havonta. A fővárosi díjszabásban többnyire benne van már az étkezési díj is, a vidéki helyeken azonban gyakran nem, így ott további 10-20 ezer forintos költséget még hozzá kell adni az összeghez. Sok bölcsőde kínál testvérkedvezményt, ezzel 5-20 százalékot is lehet spórolni.

A portál arra is felhívja a figyelmet, hogy az állami bölcsődék sincsenek teljesen ingyen, ez lehet havi pár ezer forint, de akár több tízezres kiadás is, de meg sem közelítik a magánbölcsődék árait, ami duplája, triplája vagy akár négyszerese is lehet.