Pénztárca

Kevesebb lehet a papírmunka egyes családtámogatási igényléseknél

Egy új törvénymódosítási javaslattal tovább egyszerűsödhetnének a családtámogatási igénylések.
2023. Április 27.
pár laptoppal
(Kép forrása: Getty Images)

A kormány tovább egyszerűsíti és gyorsítja az egyes családtámogatásokkal kapcsolatos ügyintézést – az ezt célzó törvénymódosítási javaslatokat szerdán nyújtotta be az Országgyűlésnek a Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM), számolt be róla az MTI.

A közlemény szerint amennyiben az Országgyűlés is elfogadja a módosításokat, akkor egyes családtámogatási eljárásokban a korábbinál kevesebb dokumentumot kell benyújtani, továbbá megszűnik a tanulói/hallgatói jogviszony kötelező igazolása, néhány kivételtől eltekintve.

Így a szülőtől vagy a tanulótól néhány kivételes esettől eltekintve 2023. szeptember 1-jétől nem kérhető a tanulói jogviszony igazolása a tankötelezettség időtartama alatt, annak a tanévnek a végéig, amelyben a tanuló a tizenhatodik életévét betölti. A tankötelezettség lejárta után pedig érvényes diákigazolvánnyal lehet igazolni a tanuló/hallgató jogviszonyát, egészen a felsőoktatási hallgatói jogviszony végéig.

A tervezet eljárási könnyítést tartalmaz azon szülőknek, akik gyermekük után gyermekgondozási díjra (GYED) voltak jogosultak. Esetükben 2024. július 1-jétől a gyermekgondozási díjra való jogosultság megszűnését követően hivatalból történik a gyermekgondozást segítő ellátás (GYES) megállapítása.

A javaslat szerint a családi pótlék 50-50 százalékos megosztása iránti kérelmet a jövőben a különélő szülők egyike is benyújthatja majd. Továbbá a vér szerinti apa is jogosulttá válhat az anyasági támogatásra, ezáltal megigényelheti az anyasági támogatást abban az esetben, ha az anya az igénylést megelőzően elhalálozik és az apa gondoskodik a gyermekről.

Forrás: MTI