Pénztárca

Erre használható a babaváró hitel

Mekkora lehet a babaváró hitel összege, és mire lehet fordítani ezt a kölcsönt? Ezt érdemes tudnod a felhasználásáról.
2022. Augusztus 10.

A babaváró hitel 2022-ben is igényelhetik a házaspárok leendő, még meg nem született baba esetén. Az igénylő párokra nézve fontos, hogy:

  • házaspárok igényelhetik a babaváró kölcsönt
  • mindkét félnek magyarországi lakcímmel kell rendelkeznie
  • a feleség betöltötte a 18. életévét, de a 41. életévét még nem
  • egyik fél sem lehet büntetett előéletű
  • legalább a pár egyik tagjának van 3 éves folyamatos, egybefüggően legfeljebb 30 nap megszakítással társadalombiztosítási jogviszonya (a felsőoktatási tanulmányok és a munkakezdés között azonban lehet 6 hónapos megszakítás is)
  • az igénylők egyike sem lehet BAR-listás, és nem lehet 5000 forintot meghaladó NAV-köztartozása sem
  • a házaspár mindkét tagjának rendelkeznie kell hitelképes banki minősítéssel

A babaváró hitel jogosultsági feltételeiről részletesen a 44/2019. (III. 12.) Korm. rendelet a babaváró támogatásról rendeletben lehet olvasni.

Mekkora a babaváró hitel összege, és mire lehet felhasználni?

A babaváró hitel felvehető összege maximum 10 millió forint lehet, a kölcsön pedig szabad felhasználású, és igényelhető ingatlanfedezet és kezes nélkül. Mivel tehát egy szabad felhasználású hitelről van szó, ezért nincs korlátozva a felhasználás köre, gyakorlatilag bármit lehet finanszírozni belőle.

Amennyiben valaki lakáscélra szeretné felhasználni a babaváró hitelt, annak érdemes tudnia, hogy lakáscélú állami támogatások is igényelhetők a babaváró hitel mellett, illetve azt, hogy önerőként is használható a kölcsön összege lakáshitelnél.

Hol lehet igényelni a babaváró hitelt?

A babaváró kölcsönkérelmet a hitelintézeteknél lehet benyújtani, és fontos, hogy az adott bank hitelminősítésének szükséges megfelelni.

Forrás: Gyerekszoba.hu