Pénztárca

Családi kedvezmények, amik már nem sokáig igényelhetők

Van néhány családtámogatás, ami az év végével kifut – és olyan is, aminek lejárt volna a határideje, de marad 2023-ban. Melyek ezek?
2022. Szeptember 23.
családi támogatások
Mely támogatások járnak le idén?

Marad a babaváró

Ahogy arról korábban a Gyerekszoba.hu is hírt adott, júliusban jelentették be a családtámogatások meghosszabbítását, azt, hogy 2023-ban is marad:

  • a családi adókedvezmény,
  • a babaváró támogatás,
  • az otthonteremtési támogatás,
  • az első házasok adókedvezménye és
  • a diplomás gyermekgondozási díj.

Ezek közül egyedül a babaváró támogatás (hitel) az, aminek lejárt volna az igényelhetősége, és a korábbi határidő szerint 2022. december 31-ig lehetett volna kérni, mégis marad 2023-ban is.

A falusi CSOK-ot év végéig hosszabbították

A falusi CSOK, amelyet 2600 hátrányosabb helyzetű, legfeljebb 5000 fős lélekszámú településen (úgynevezett preferált kistelepülésen), valamint tanyán, birtokközponton lehet igényelni, a határidejét tekintve lejárt volna június 30-án. Azonban nyáron kitolták az igénylési időt, így az új határidő 2022. december 31., így még bő 3 hónap maradt arra, ha valaki élne ezzel a támogatással. A falusi CSOK-ot a következőkre lehet fordítani:

  • használt lakás vagy ház vásárlása és korszerűsítése/bővítése
  • meglévő ingatlan korszerűsítése/bővítése

Hamarosan lejár az otthonfelújítási támogatás és hitel

Ahogy arra a bank360.hu is felhívta a figyelmet, 2022. december 31-én fog kifutni az Otthonfelújítási Program támogatása és kedvezményes hitele. Aki még igényelni szeretné a maximum 3 millió forintos állami támogatást, illetve az emellé még felvehető maximum 6 millió forintos, fix 3 százalékos hitelt, annak valamivel több mint 3 hónap áll erre a rendelkezésére.

Az Otthonfelújítási támogatás egy olyan vissza nem térítendő, utófinanszírozott állami támogatás, amit a gyermeket nevelő vagy váró családok vehetnek igénybe otthonuk felújítására, korszerűsítésére. A számlával igazolt felújítási költségek 50 százaléka, de legfeljebb 3 millió forint lehet a támogatás összege, és emellé lehet igényelni a 6 millió forint otthonfelújítási kölcsönt.

Nagycsaládosok autóvásárlási támogatása

Egyelőre nem érkezett arról bejelentés, hogy a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását meghosszabbítják, így ahogy azt a csalad.hu is írja, ezt 2022. december 31-ig lehet igényelni.

A támogatást a legalább három gyermek után családi pótlékra jogosult szülők igényelhetik, illetve azok is, akiknél úton van a harmadik gyermek, a várandósság betöltött 12. hetét követően. Keretében legalább hétszemélyes új személyautót lehet igényelni, illetve olyan használt autót is lehet vásárolni, ami még nem múlt el 1 éves, és nincs benne 2000 kilométernél több. A nagycsaládosok autóvásárlási támogatásának összege a személyautó bruttó vételárának 50 százaléka, de legfeljebb 2,5 millió forint lehet.

Nyitókép forrása: Getty Images

Forrás: Gyerekszoba.hu