Pénztárca

Év végéig meghosszabbítják a kötelező bolti akciózást

December végéig meghosszabbítja a kormány a kötelező akciózást.
2023. Szeptember 14.
bevásárlókocsi
(Kép forrása: Getty Images)

A kötelező akciókat az eredeti, szeptember végi határidőről az év végéig meghosszabbítja a kormány – mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

A kormányszóvivő szerint az élelmiszerinflációt a decemberi tetőponthoz képest már több mint a felével sikerült csökkenteni. Ezért döntött úgy a kormány, hogy a kötelező akciókat az eredeti, szeptember végi határidőről az év végéig meghosszabbítja – idézi Szentkirályi Alexandrát az MTI. Hozzátette, hogy működik az online árfigyelő, és a hatóságok is ellenőrzik a boltokat, hogy betartják-e ezeket az akciókat.

A kötelező bolti akciózás június elején indult el, mely keretében az élelmiszerüzletekben húsz termékkategóriában írtak elő kötelező akciókat. Ilyen termékkategóriák például a baromfihús, a tej, a tejföl és helyettesítői, ilyen a sajt, a kenyér, a péksütemények, a száraztészta, a rizs és egyéb ceráliák, a friss gyümölcs, valamint a friss zöldség. Az akkori szabályozás alapján a botoknak a szabadon választott terméket a kötelező akciózást megelőző 30 napban alkalmazott legalacsonyabb árnál legalább 10 százalékkal kedvezőbb áron kellett értékesíteniük. Ennek mértékét később 15 százalékra emelték, és bővítették a termékek körét.

Forrás: MTI