Trend

Kötelező akciók a boltokban: tényleg olcsóbbak lesznek az alapélelmiszerek?

Sokféle alapélelmiszer ára csökkenhet még idén, de nagyon kell figyelni az akciókat.
2023. Április 21.
bevasarlas
Fotó: Getty

A kormány egyrészt még további hónapokig fenntartja az élelmiszer-árstopokat, másrészt újabb piacszabályozással próbálja csökkenteni a még mindig nagyon magas hazai inflációt.

Meglepetésként ért minket az intézkedés bejelentése, nem volt erről előzetes információnk vagy egyeztetés” – reagált Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a Telexnek a legújabb szabályozásra, ami kötelező akciókat ír elő a nagyobb élelmiszerboltoknak.

Mint emlékezetes, a kormány csütörtökön bejelentette, hogy élelmiszerakciókra kötelezik a nagyobb üzleteket. Részletekről még alig beszéltek, egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy a boltoknak hetente kell meghirdetniük az akciókat, az alapvető élelmiszereket húsz kategóriába kell majd sorolni, és minden kategóriában ki kell választani egy terméket, ami akciós lesz, és azt a megelőző harminc nap átlagos áránál legalább 10 százalékkal olcsóbban kell majd árulni. Ezeknek a termékeknek hetente változniuk kell. Mindez főként a nagyobb hálózatokra fog vonatkozni, és július 1-gyel kezdődik.

Lila gőzünk sincs, hogy fog kinézni ez a dolog” – fogalmazott a lap érdeklődésére Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Szerinte ha a kereskedők önként vagy utasításra lemondanak árbevételük egy részéről, akkor vannak, akik ezt a kiesést vagy a beruházások elhalasztásával, vagy más termékek árának emelésével próbálják meg visszahozni. A Lidl, az Aldi és a Spar is a részletes szabályokra vár – írja a Telex.

A szabályozás az infláció-okozta károkat akarja mérsékelni, ám arról megoszlanak a vélemények, hogy a már több mint egy éve érvényben lévő élelmiszerárstopok összességében növelték vagy csökkentették azt. Hiszen az előállítói és a nagykereskedelmi árakat nem korlátozták, ami miatt a boltoknak olcsóbban kellett továbbadniuk ezeket a termékeket, mint amennyiért vették azokat, a veszteséget pedig sokan többi terméken igyekeztek visszahozni, ami miatt viszont sok minden más drágult.

Egyelőre nem tudni, hogy az intézkedés pontosan milyen termékekre lesz ez érvényes, és hány héten keresztül okoz majd árcsökkenést, és mekkora hatása lesz tíz százalékos olcsósításnak huszonöt százalék körüli inflációnál.