Pénztárca

Legfeljebb egy hónapig húzná ki jövedelem nélkül a magyar lakosság 61 százaléka

Egy új kutatás szerint a magyarok 61 százaléka legfeljebb egy hónapig húzná ki jövedelem nélkül.
2022. November 07.
malacpersely
malacpersely

A lakosság csak 31 százaléka érzi magát anyagi biztonságban nagyjából vagy teljesen, míg 69 százaléka nem igazán, vagy egyáltalán nem, írja a 24.hu egy, a Portfolio megbízásából a Datalyze által készített 1000 fős reprezentatív internetes kutatásából.

A legveszélyeztetettebb csoportok közül a legrosszabb opciót a nők 41 százaléka, a 40-64 év közöttiek 42 százaléka és az alapfokú végzettségűek 44 százaléka választotta.

A kutatás alapján 6 hónapra elegendő pénzügyi tartaléka csupán a válaszadók 18 százalékának van, míg 61 százalékuk legfeljebb egy hónapig húzná ki jövedelem nélkül. Az alapfokú végzettségűek 56 százaléka és a nők 49 százaléka válaszolta azt, hogy hónapról hónapra él.

Azt, hogy inkább elégedett az anyagi helyzetével a válaszadók 15 százaléka mondta, 70 százalékuk viszont azt, hogy inkább nem. A kutatásban résztvevők 22 százaléka válaszolta azt, hogy többet kellene a helyzet javítása érdekében spórolnia, míg 20 százalék szerint tudatosabban kellene megtakarítást választania. A helyzet megváltozása érdekében a válaszadók 13 százaléka dolgozna többet, 23 százaléka váltana állást és 16 százaléka szerezne új végzettséget.

A nagyobb kockázatvállalásban kevesen bíznak, csupán 8 százalék gondolta magára jellemző állításnak, hogy többet kellene kockáztatnia, amikor befektet.

Nyitókép forrása: Getty Images

Forrás: 24.hu